Gruszka doda urody
Gruszki, obok jabłek i śliwek, królują jesienią w naszych sadach.
Wykorzystujemy je w kuchni, mniej wiemy o ich leczniczych właściwościach, ale już zupełnym zaskoczeniem będzie dla nas fakt, że w tym roku gruszka to prawdziwa bohaterka salonów SPA. Czemu ten jesienny, aromatyczny owoc zawdzięcza swoją rosnącą popularność w medycynie i kosmetyce?
Gruszki w medycynie
Już w starożytnych Chinach doceniono lecznicze właściwości gruszek.
Stosowane są też od lat w europejskiej medycynie ludowej. Dostarczają organizmowi cennych składników, wśród których znajdziemy witaminy A, B1, B2, B6, C i PP oraz potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny.
Pieczone gruszki pomagają przy problemach z trawieniem, z tym, że różne odmiany gruszek i sposób ich podania inaczej wpływają na nasz układ pokarmowy.
Cierpkie, niedojrzałe zawierają wiele garbników i są pomocne w leczeniu biegunek. Soczyste, dojrzałe wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałają zaparciom. Dzięki właściwościom dezynfekującym i moczopędnym wspomagają leczenie, chorób układu moczowego oraz kamicy nerkowej. W medycynie chińskiej kompot z gruszek uznawany jest za doskonały lek na gardło.
Gruszki podawane na ciepło stosowane są w przeziębieniach, pomagają zwalczać kaszel, mają działanie przeciwgorączkowe. Napar z suszonych owoców pomaga zwalczać bóle głowy, migrenę a wywar z młodych liści zawiera substancje przeciwgrzybicze, leczy też stany zapalne skóry.
W medycynie owoce gruszy stosowano w diabetologii, w leczeniu ran i owrzodzeń. Sok z gruszek obniża ciśnienie i wzmacnia naczynia włosowate.
Dzięki zawartości boru gruszka pobudza pracę mózgu i jest polecana osobom z ryzykiem wystąpienia osteoporozy, a ze względu na zawartość jodu chorym na tarczycę.
Gruszkowa kosmetyka
W tym roku w renomowanych europejskich salonach SPA królują zabiegi na bazie kosmetyków z wyciągiem z owoców gruszy. O wartości kosmetyków z ekstraktem z gruszki decydują, oprócz witamin, również antyoksydanty, które stanowią doskonałą broń w walce z wolnymi rodnikami, mają tym samym działanie przeciwstarzeniowe.
- Wyciągi z gruszek stosowane w preparatach mają dzięki swoim składnikom działanie ujędrniające, a oprócz spowalniania procesów starzenia chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. - przekonuje Dagmara Leja ze Słonecznego SPA w Hotelu Dosłońce Conference & SPA.
Kosmetyki z wyciągiem z gruszki mają działanie wygładzające, dzieje się tak dzięki kwasom owocowym, które lekko złuszczają skórę i stymulują jej odbudowę, poprawiają dzięki temu jej wygląd. Zawarte w gruszkach minerały w połączeniu z witaminami i węglowodanami odżywiają skórę gwarantując prawidłowe jej funkcjonowanie i dodają jej blasku.
SPA pachnące gruszką
Zabiegi w SPA takie jak kąpiele, peelingi, maski, często połączone z innymi składnikami np. z glinkami doskonale wyciszą skórę podrażnioną i wrażliwą, skłonną do egzemy. Dzięki zawartości pektyn, działaniu dezynfekującemu i nawilżającemu pomogą też w pielęgnacji skóry trądzikowej.
Zawartość glukozy w ekstrakcie gruszkowym sprawdza się doskonale w pielęgnacji włosów, dlatego wykorzystuję się go w produkcji szamponów.
Zabiegi gruszkowe swoją ogromną popularność wśród propozycji salonów SPA zawdzięczają wyjątkowemu aromatowi, który sprzyja atmosferze relaksu i odprężenia. -Pakiety z zabiegami na bazie gruszek komponujemy dodatkowo z gruszkowym poczęstunkiem. Należy przy tym pamiętać, że gruszka nadaję się świetnie jako uzupełnienie diet oczyszczających, nie tylko ze względu na bogactwo witamin, ale również dzięki wspomaganiu procesów trawiennych - podkreśla Michał Warchala, szef kuchni w Hotelu Dosłońce.
Od niepamiętnych czasów nasze babcie i mamy przygotowywały gruszkowe kompoty, syropy, a nawet nalewki. Gruszki komponują się świetnie z białym winem, cynamonem, czekoladą, ale także serami, są też składnikiem aromatycznych sałatek.
- Gruszki wykorzystywane są w tradycyjnej kuchni polskiej jako dodatek do mięs, pasztetów. Stanowią również podstawę wykwintnych deserów - dodaje Michał Warchala. W kuchni w ostatnich czasach prawdziwą furorę robią gruszkowe tarty czy crumble.
Gruszki, jabłka, maliny to owoce , które zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Warto wykorzystać je w pielęgnacji ciała oraz w codziennej diecie. Dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, które przed sezonem zimowym będą stanowić świetne zabezpieczenie przed chorobami.