Gruszka doda urody

Gruszki, obok jabłek i śliwek, królują jesienią w naszych sadach.

Gruszka to nie tylko doskonały smak...
Gruszka to nie tylko doskonały smak...123RF/PICSEL

Wykorzystujemy je w kuchni, mniej wiemy o ich leczniczych właściwościach, ale już zupełnym zaskoczeniem będzie dla nas fakt, że w tym roku gruszka to prawdziwa bohaterka salonów SPA. Czemu ten jesienny, aromatyczny owoc zawdzięcza swoją rosnącą popularność w medycynie i kosmetyce?

Gruszki w medycynie

Już w starożytnych Chinach doceniono lecznicze właściwości gruszek.

Stosowane są też od lat w europejskiej medycynie ludowej. Dostarczają organizmowi cennych składników, wśród których znajdziemy witaminy A, B1, B2, B6, C i PP oraz potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny.

Pieczone gruszki pomagają przy problemach z trawieniem,  z tym, że różne odmiany gruszek i sposób  ich podania inaczej wpływają na nasz układ pokarmowy.

Cierpkie, niedojrzałe zawierają wiele garbników i są pomocne w leczeniu biegunek. Soczyste, dojrzałe wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałają zaparciom. Dzięki właściwościom dezynfekującym i moczopędnym wspomagają leczenie, chorób układu moczowego oraz kamicy nerkowej. W medycynie chińskiej kompot z gruszek uznawany jest za doskonały lek na gardło.

Gruszki podawane na ciepło stosowane są w przeziębieniach, pomagają zwalczać kaszel, mają działanie przeciwgorączkowe. Napar z suszonych owoców pomaga zwalczać bóle głowy, migrenę a wywar z młodych liści zawiera substancje przeciwgrzybicze, leczy też  stany  zapalne skóry.

W medycynie owoce gruszy stosowano w diabetologii, w leczeniu ran i owrzodzeń. Sok z gruszek obniża ciśnienie i wzmacnia naczynia włosowate.

Dzięki zawartości boru gruszka pobudza pracę mózgu i jest polecana osobom z ryzykiem wystąpienia osteoporozy, a ze względu na zawartość jodu chorym na tarczycę.

Gruszkowa kosmetyka

W tym roku w renomowanych europejskich salonach SPA królują zabiegi na bazie kosmetyków z wyciągiem z owoców gruszy. O wartości kosmetyków z ekstraktem z gruszki decydują, oprócz witamin, również antyoksydanty, które stanowią doskonałą broń w walce z wolnymi  rodnikami, mają tym samym działanie przeciwstarzeniowe. 

- Wyciągi z gruszek stosowane w preparatach mają dzięki swoim składnikom działanie ujędrniające, a oprócz spowalniania procesów starzenia  chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.  - przekonuje Dagmara Leja ze Słonecznego SPA w Hotelu Dosłońce Conference & SPA.

Kosmetyki z wyciągiem z gruszki mają działanie wygładzające, dzieje się tak dzięki kwasom owocowym, które lekko złuszczają skórę i stymulują jej odbudowę, poprawiają dzięki temu jej wygląd. Zawarte w gruszkach minerały  w połączeniu z witaminami i węglowodanami odżywiają skórę gwarantując prawidłowe jej funkcjonowanie i dodają jej blasku.

SPA pachnące gruszką

Zabiegi w  SPA takie jak kąpiele, peelingi,  maski, często połączone z innymi  składnikami np.  z glinkami doskonale wyciszą skórę podrażnioną i wrażliwą, skłonną do egzemy. Dzięki zawartości pektyn, działaniu dezynfekującemu i nawilżającemu pomogą też  w pielęgnacji skóry trądzikowej.

Zawartość glukozy w ekstrakcie gruszkowym sprawdza się doskonale w pielęgnacji włosów, dlatego wykorzystuję się go w produkcji szamponów.

Zabiegi  gruszkowe swoją ogromną popularność wśród propozycji salonów SPA zawdzięczają wyjątkowemu aromatowi, który sprzyja atmosferze relaksu i odprężenia.  -Pakiety z zabiegami na bazie gruszek komponujemy dodatkowo z gruszkowym poczęstunkiem. Należy przy tym pamiętać, że gruszka nadaję się świetnie jako uzupełnienie diet oczyszczających, nie tylko ze względu na bogactwo witamin, ale również dzięki wspomaganiu procesów trawiennych - podkreśla Michał Warchala, szef kuchni w Hotelu Dosłońce.

Od niepamiętnych czasów nasze babcie i mamy przygotowywały gruszkowe kompoty, syropy, a nawet nalewki. Gruszki komponują się świetnie z białym winem,  cynamonem, czekoladą, ale także serami, są też składnikiem aromatycznych sałatek.  

- Gruszki wykorzystywane są w tradycyjnej kuchni polskiej jako dodatek do mięs, pasztetów. Stanowią również podstawę wykwintnych deserów - dodaje Michał Warchala. W kuchni w ostatnich czasach prawdziwą  furorę robią gruszkowe tarty czy crumble.

Gruszki, jabłka, maliny to owoce , które zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników.  Warto wykorzystać je w pielęgnacji ciała oraz w codziennej diecie. Dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, które przed sezonem zimowym będą stanowić świetne zabezpieczenie przed chorobami.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas