Jak skrócić grzywkę?
Nie musisz po to iść do fryzjera. Możesz to zrobić sama – to nie jest trudne. Tylko popatrz!
Zanim obetniesz, pamiętaj:
- Zawsze używaj ostrych nożyczek. Strzyżenie tępymi może doprowadzić do rozdwajania się włosów.
- Obcięta grzywka po wysuszeniu i wymodelowaniu będzie krótsza. Dlatego nie skracaj jej zbyt radykalnie.
- By dodać jej lekkości, użyj specjalnych nożyczek do degażowania (z ząbkami). Używaj ich jednak ostrożnie, aby nadmiernie nie przerzedzić włosów w jednym miejscu.
Jaka grzywka dla ciebie?
Twarz pociągła: postaw na gęstą grzywkę o prostej linii - zakryje czoło i skróci owal.
OBCINANIE: rozczesz włosy, wydziel część, z której ma powstać grzywka (powinna obejmować całą szerokość czoła). Z czubka głowy poprowadź grzebieniem linię (rozdzielając włosy) w kierunku jednej skroni, potem drugiej. Obcinaj ją warstwowo.
Twarz kwadratowa: wybierz dla siebie lekką, wystrzępioną grzywkę, kończącą się poniżej linii brwi.
OBCINANIE: Wydzieloną na grzywkę partię włosów zbierz na środku czoła i skręć w rulonik. Obetnij na równo.
Twarz trójkątna: ładnie ci będzie w asymetrycznym cięciu, lekko opadającym na jedno oko.
OBCINANIE: grzywkę obcinaj z tzw. trójkąta. Tworzą go włosy wydzielone w 3 punktach - na czubku głowy i na końcach brwi. Wydzieloną partię włosów zaczesz na bok w przeciwnym kierunku, niż robisz to zazwyczaj. Obetnij równo.