Naturalny krem pod oczy wykonany z czarnej kawy

Wiele osób stosuje kosmetyki pod oczy zakupione w aptece lub drogerii, które produkowane są na bazie chemicznych substancji przenikających w głąb naszego organizmu. Zwolennicy naturalnych metod połączyli właściwości czarnej kawy i olejków, aby stworzyć krem, który świetnie sprawdzi się w pielęgnacji okolic oczu. Krem ten może pomóc zwalczyć oznaki zmęczenia czyli tak zwane „worki pod oczami”, a nawet zmarszczki. W 100 procentach naturalny krem jest odpowiedni dla wrażliwej skóry oraz skóry skłonnej do alergii, nie powoduje on uczulenia, ani innych efektów ubocznych.

krem pod oczy z kawą
krem pod oczy z kawą© Photogenica
krem z kawą
© Photogenica

Krem z czarnej kawy i olejków jest bogaty w witaminy E oraz naturalne składniki odżywcze pochodzące prosto z natury. Receptura jest doskonale dobrana do każdego rodzaju skóry, nieważne więc czy masz skórę suchą czy tłustą – krem idealnie sprawdzi się do pielęgnacji każdej skóry. Poszczególne składniki kremu są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz regenerujących skórę. Bogactwo witamin i składników odżywczych pochodzących z masła shea, oliwy z oliwek, olejku z lawendy, rumianku oraz olejków z jojoba i nasion dzikiej róży sprawi, że już po pierwszym użyciu poczujemy różnicę.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania kremu?

kawa mielona
© Photogenica

Oto lista:

- 15 gram świeżych ziaren kawy

- 10 ml olejku jojoba

- 10 ml olejku z płatków dzikiej róży

- 25 ml masła shea

- 25 ml masła kakaowego

- 5 kropli olejku z rumianku lub lawendy

- 5 kropli naturalnej witaminy E (do kupienia w aptece)

Jak zrobić krem?

krem z kawą
© Photogenica

Na początek musisz zmielić ziarna kawy w młynku, a następnie zmielone, podsmażyć na oliwie z oliwek przez około 15 minut na małym ogniu. Po upływie zalecanego czasu musisz przecedzić całą zawartość garnuszka (najlepiej wykorzystać do tego gazę) i przelać do szklanej miseczki. Masło shea i masło kakaowe należy roztopić w mikrofali i wlać do wcześniej przecedzonego oleju z kawy i oliwy z oliwek. Do tego dodajemy olejek z płatków dzikiej róży oraz olejek z jojoba i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejny krok, to dodanie pięciu kropli olejku z rumianku lub lawendy i witaminy E. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanego słoiczka. Krem w słoiczku warto umieścić w lodówce, aby się zagęścił, może to potrwać dzień lub dwa.

Pamiętaj, aby do wykonania tego kremu używać świeżej kawy 100 procent Arabica, która jest bardzo aromatyczna i ma wiele właściwości korzystnych dla naszej skóry.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas