Kuracja spod strzech wraca do łask. Łagodzi podrażnienia i bóle reumatyczne

Liście chrzanu od wieków zajmowały ważne miejsce w medycynie naturalnej. Pod strzechami ceniono je za szerokie właściwości prozdrowotne i lecznicze, zwłaszcza w tradycjach ludowych Europy Środkowej. Zawierają cenne składniki wspierające odporność, a ich silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprawia, że są naturalnym remedium na liczne dolegliwości. Na co pomagają liście chrzanu i jak można je wykorzystać?

Domowa kuracja liśćmi chrzanu będzie pomocna w łagodzeniu bólu
Domowa kuracja liśćmi chrzanu będzie pomocna w łagodzeniu bólu123RF/PICSEL

Liście chrzanu nie tylko do słoika z ogórkami

Są skutecznym i naturalnym środkiem wspierającym zdrowie. Nie warto postrzegać ich wyłącznie w kategoriach dodatku do ogórków kiszonych lub odpadków. Liście chrzanu są jadalne i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów.

Zawiniesz w nie gołąbki lub uzupełnisz nimi sałatkę. Nadają się do przerobienia na pesto o wyrazistym, nieco pikantnym smaku. W dawnych czasach w liście owijano wypiekany w domu chleb, aby nabrał ciekawych nut smakowych. Inspiracji kulinarnych nie zabraknie. Z liści chrzanu przygotowuje się także napary i płukanki, które uzupełnią domowe kuracje. Pamiętajmy jednak, aby w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli stosujemy inne środki lecznicze.

Liście chrzanu mają szereg prozdrowotnych właściwości. Warto pamiętać, że nadają się do suszenia
Liście chrzanu mają szereg prozdrowotnych właściwości. Warto pamiętać, że nadają się do suszenia123RF/PICSEL

Na co pomagają liście chrzanu? Skarbnica cennych substancji

Niedoceniana zielenina to bardzo bogate źródło witaminy C. Jej skład uzupełniają witaminy z grupy B oraz E. Nie brakuje także minerałów, zwłaszcza selenu, siarki, potasu i magnezu. Cennymi składnikami liści chrzanu są również antyoksydanty, w tym synigryna, o działaniu przeciwutleniającym. Jak właściwości liści chrzanu przekładają się na funkcjonowanie ludzkiego organizmu?

Łagodzenie bólu mięśni i stawów

Liście chrzanu znane są z właściwości przeciwzapalnych, co sprawia, że od dawna stosowane są w formie okładów. Pomagają w łagodzeniu bólu reumatycznego i stawów, a także w redukowaniu napięcia mięśniowego. W tradycji ludowej wykorzystywano je jako naturalny środek na dolegliwości artretyczne oraz do leczenia urazów.

Wzmacnianie odporności i działanie przeciwbakteryjne

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i minerałów liście chrzanu wspierają układ immunologiczny. Składniki te są podstawowymi materiałami budulcowymi mocnej odporności i stanowią tarczę przed infekcjami. Liście chrzanu cechują się także działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Wsparcie dla trawienia

Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co z kolei wspomaga procesy trawienne. Liście chrzanu stosowane w formie naparu lub herbaty mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe i zapobiegać wzdęciom. Dobrze jest mieć je w zasięgu ręki po obfitej biesiadzie, podczas której na stołach nie brakowało ciężkostrawnych frykasów.

Jednocześnie wspierają procesy oczyszczania organizmu. Mają łagodne działanie moczopędne. Dzięki zdolności usuwania toksyn okazują się sprzymierzeńcem nerek.

Napar na trawienie okaże się wybawieniem po wielkiej uczcie
Napar na trawienie okaże się wybawieniem po wielkiej uczcie123RF/PICSEL

Leczenie ran i stanów zapalnych skóry

Przyspieszają gojenie i zapobiegają rozwojowi infekcji. Liście chrzanu okazują się pomocne w przypadku problemów skórnych. Szczególną skuteczność wykazują w przypadku podrażnień i drobnych ran.

Jak wykorzystać liście chrzanu w domowych kuracjach?

Możliwości ich wykorzystania jest naprawdę dużo. Wszystko zależy od dolegliwości, z którą chcemy się uporać. Jak stosować liście chrzanu?

  • Okłady na bóle stawów i mięśni. Świeże liście chrzanu należy umyć i delikatnie zgnieść, aby wydobyć ich soki. Przyłóż do bolącego miejsca i owiń bandażem. Okład pozostaw na 20-30 minut. Zabieg można powtarzać codziennie przez kilka dni, aż do złagodzenia objawów.
  • Napar z liści chrzanu na trawienie. Suszone lub świeże liście zalej wrzątkiem (ok. 200 ml wody na 1-2 łyżki surowca), przykryj i odstaw do zaparzenia na 15 minut. Po przecedzeniu napar można pić po posiłku, aby przynieść ulgę przeciążonemu żołądkowi.
  • Płukanka na infekcje jamy ustnej. Oto kolejne zastosowanie naturalnego naparu. Sprawdzi się zwłaszcza w stanach zapalnych gardła i dziąseł. Ostudzonym płynem płucz jamę ustną 2-3 razy dziennie.
  • Okłady na rany i podrażnienia. W przypadku stanów zapalnych skóry lub drobnych ranek można przygotować wywar z liści chrzanu i używać go jako okład. Wystarczy, że będziesz gotować je przez kilka minut, a następnie wystudzisz. Przykładaj bezpośrednio do skóry, aby przyspieszyć gojenie i złagodzić podrażnienia.
Domowe sposoby na lepsze trawienieInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas