Reklama

Reklama

5 powodów, dla których warto jeść awokado

Jego doskonały smak, to tylko jedna z wielu zalet!

Zmniejsza ryzyko zawału serca

Zawiera witaminę B6 i kwas foliowy. Substancje te obniżaj poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko chorób serca.

Dzięki niemu nie będziesz podjadać

Awokado to twój sprzymierzeniec w odchudzaniu. Badania pokazują, że awokado zmniejsza apetyt, a spożyte w trakcie posiłku, pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas.

Sprawi, że będziesz młodo wyglądać

Składniki zawarte w awokado, pomagają przyswajać beta karoten i witaminę A, która jest silnym antyutleniaczem, wspierającym walkę z toksynami i wolnymi rodnikami.

Reklama

Pomaga zachować dobry wzrok

Awokado jest źródłem karotenoidów luteiny, które pomagają chronić oczy przez zaćmą i zmianami związanymi ze starzeniem się.

Daje szczęście

Jak to możliwe? Chodzi o zawarty w tym owocu kwas foliowy. Bez jego udziału organizm nie mógłby wytworzyć serotoniny i  noradrenaliny, nazywanych hormonami szczęścia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy