5 powodów, dla których warto jeść awokado
Jego doskonały smak, to tylko jedna z wielu zalet!
Zmniejsza ryzyko zawału serca
Zawiera witaminę B6 i kwas foliowy. Substancje te obniżaj poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko chorób serca.
Dzięki niemu nie będziesz podjadać
Awokado to twój sprzymierzeniec w odchudzaniu. Badania pokazują, że awokado zmniejsza apetyt, a spożyte w trakcie posiłku, pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas.
Sprawi, że będziesz młodo wyglądać
Składniki zawarte w awokado, pomagają przyswajać beta karoten i witaminę A, która jest silnym antyutleniaczem, wspierającym walkę z toksynami i wolnymi rodnikami.
Pomaga zachować dobry wzrok
Awokado jest źródłem karotenoidów luteiny, które pomagają chronić oczy przez zaćmą i zmianami związanymi ze starzeniem się.
Daje szczęście
Jak to możliwe? Chodzi o zawarty w tym owocu kwas foliowy. Bez jego udziału organizm nie mógłby wytworzyć serotoniny i noradrenaliny, nazywanych hormonami szczęścia.