Brokuły – smak i zdrowie
Pretendują do miana najzdrowszego warzywa na świecie. Jak przygotować brokuły, by obok smaku zyskać jak najwięcej dla zdrowia?
Brokuły mogą być zjadane na surowo, gotowane metodą tradycyjną, na parze, zapiekane, blanszowane, a nawet grillowane. Brokułowa zupa krem, brokuły jako składnik sałatek, dodatek do pizzy, zapiekanki czy pasty - te propozycje coraz częściej podbijają nasze stoły.
Nie od dziś wiadomo, że najcenniejsze odżywczo jest surowe warzywo. W przypadku brokułów jest to bardzo istotne. Wysoka temperatura bezpowrotnie zabija ich najcenniejsze składniki, mowa szczególnie o sulforanie - silnym przeciwutleniaczu.
Jeśli chcemy jeść je na ciepło, zdecydowanie postawmy na blanszowane lub gotowane na parze nie dłużej niż 3-4 minuty, ocalimy wówczas ich właściwości zdrowotne.
Dla zdrowego żołądka
Nieoceniony sulforan ma wielokierunkowy korzystny wpływ na nasz organizm. Naukowcy przypisują mu wyjątkowe właściwości przeciwnowotworowe. Ma chronić nas szczególnie przed rozwojem raka jelita grubego, żołądka, płuc, piersi i prostaty. Sulforan ma też działanie bakteriobójcze, niszczy Helicobacter pylori, bakterię, która odpowiada za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Brokuły powinny być obecne w jadłospisie osób ze skłonnością do podrażnień śluzówek przewodu pokarmowego. Łagodzą stany zapalne i korzystnie wpływają na metabolizm.
Dla sokolego wzroku
Brokuły są wyjątkowo polecane dla zdrowia oczu. Zawierają bowiem trzy kluczowe antyoksydanty: luteinę, zeaksantyną, witaminę C, a także witaminę B2, których synergiczne działanie wzmacnia narząd wzroku i zapobiega zmianom związanym z wiekiem. Brokuły mogą mieć istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Dla diabetyków i dobrej sylwetki
Z uwagi na dużą zawartość błonnika, niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny brokuły są doskonałą propozycją dla osób na diecie odchudzającej oraz dla diabetyków. Dodane do głównego posiłku pomagają wypełnić żołądek i utrwalić uczucie sytości. Brokuły zawierają też chrom, który sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu cukru we krwi. Dieta obfitująca w warzywa zmniejsza zapotrzebowanie na cukier prosty (słodycze), co ma korzystny wpływ i na zdrowie, i na sylwetkę. Jeśli powodują wzdęcia i gazy, serwujmy je z dodatkiem drobno posiekanego czosnku, korzenia imbiru albo kminkiem czy koprem włoskim. Te dodatki pozwolą zniwelować niechciane sensacje metaboliczne.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***