Reklama

Reklama

Co jeść, aby pozbyć się toksyn i mieć energię?

Zmęczenie i obniżony poziom energii mogą wynikać nie tylko z przepracowania, ale i jedzenia wielu niezdrowych i ubogich w składniki odżywcze posiłków. Aby to zmienić, nie będzie konieczna rewolucja.

Wystarczy wprowadzenie do codziennego menu produktów detoksykujących i zarazem bogatych w składniki odżywcze.

Kilka lat temu większość diet wzbogacana była o tzw. superfoods. Produkty zazwyczaj sprowadzane z odległych miejsc, tym samym kosztowne, choć niewątpliwie zdrowe. Aż przyszło otrzeźwienie i refleksja, że przecież i w Polsce rosną owoce i warzywa, które w pełni zasługują na określenie super. Oto przykłady.

Reklama

Siemię lniane jest pełne składników odżywczych, które pomagają oczyścić organizm. Te składniki odżywcze obejmują niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas alfa-linolenowy i błonnik pokarmowy. Wszystkie te korzystne związki zawarte w siemieniu współdziałają ze sobą w celu oczyszczenia organizmu, poprawy układu odpornościowego i obniżenia poziomu cholesterolu.

Kolejnym produktem, po który warto sięgnąć, jest trawa pszeniczna. Chlorofil, witaminy, minerały, aminokwasy, błonnik, enzymy i białko w trawie pszenicznej nadają jej właściwości detoksykacyjne. Trawa pszeniczna może utrzymywać stabilny poziom pH, oczyszczać krew i zwiększać naturalną zdolność wątroby do usuwania z organizmu niebezpiecznych toksyn. Trawa pszeniczna może również wzmocnić układ odpornościowy.

Jabłka to jedne z najlepszych superowoców na świecie, mają naturalną zdolność do detoksykacji organizmu, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi zwanemu pektyną. Pektyna może pomóc wypłukać z organizmu metale ciężkie.

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: detoks | dieta | toksyny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje