Co jeść, aby pozbyć się toksyn i mieć energię?
Zmęczenie i obniżony poziom energii mogą wynikać nie tylko z przepracowania, ale i jedzenia wielu niezdrowych i ubogich w składniki odżywcze posiłków. Aby to zmienić, nie będzie konieczna rewolucja.
Wystarczy wprowadzenie do codziennego menu produktów detoksykujących i zarazem bogatych w składniki odżywcze.
Kilka lat temu większość diet wzbogacana była o tzw. superfoods. Produkty zazwyczaj sprowadzane z odległych miejsc, tym samym kosztowne, choć niewątpliwie zdrowe. Aż przyszło otrzeźwienie i refleksja, że przecież i w Polsce rosną owoce i warzywa, które w pełni zasługują na określenie super. Oto przykłady.
Siemię lniane jest pełne składników odżywczych, które pomagają oczyścić organizm. Te składniki odżywcze obejmują niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas alfa-linolenowy i błonnik pokarmowy. Wszystkie te korzystne związki zawarte w siemieniu współdziałają ze sobą w celu oczyszczenia organizmu, poprawy układu odpornościowego i obniżenia poziomu cholesterolu.
Kolejnym produktem, po który warto sięgnąć, jest trawa pszeniczna. Chlorofil, witaminy, minerały, aminokwasy, błonnik, enzymy i białko w trawie pszenicznej nadają jej właściwości detoksykacyjne. Trawa pszeniczna może utrzymywać stabilny poziom pH, oczyszczać krew i zwiększać naturalną zdolność wątroby do usuwania z organizmu niebezpiecznych toksyn. Trawa pszeniczna może również wzmocnić układ odpornościowy.
Jabłka to jedne z najlepszych superowoców na świecie, mają naturalną zdolność do detoksykacji organizmu, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi zwanemu pektyną. Pektyna może pomóc wypłukać z organizmu metale ciężkie.
***Zobacz także***
Ale przeprowadzając proces wiosennego detoksu, nie sposób zapomnieć o przeciwutleniaczach. A granaty to jedne z najbardziej bogatych w przeciwutleniacze owoców na świecie. Ponadto zawierają antocyjany, które mogą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Wysoki poziom witaminy C w owocach granatu może również pomóc wzmocnić układ odpornościowy, a codzienne picie szklanki czystego organicznego soku z granatów obniży poziom cholesterolu we krwi i poprawi przepływ krwi.
Niedoceniany burak ćwikłowy także jest doskonałym źródłem detoksykujących składników odżywczych. Takich jak beta-karoten, żelazo, cynk, wapń, magnez oraz witaminy B3, B6 i C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
Minerały, które mogą wypłukać toksyny z organizmu, odnaleźć można zaś w wodorostach. Kwas alginowy w wodorostach pochłania toksyny w przewodzie pokarmowym, podczas gdy przeciwutleniacze pomagają wzmocnić układ trawienny Niektóre gatunki wodorostów są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który również intensyfikuje detoksykację.
Imbir zaś jest bogaty w związki przeciwzapalne i przeciwutleniacze, które przyspieszają przepływ pokarmu przez jelita. Imbir wspiera również optymalne funkcjonowanie wątroby, pomagając w ten sposób organizmowi w naturalnej detoksykacji. Ponadto składniki odżywcze zawarte w imbirze, mogą korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.
***Zobacz także***