Dieta na zdrowy mikrobiom
To, co jesz ma duży wpływ na stan jelit i mikrobiomu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w Twojej diecie, a co najlepiej z niej usunąć na dobre.
1. Magiczna moc kiszonek
Dobrze, aby znalazły się w Twojej diecie kiszonki, abyś mogła naturalnie wspierać mikrobiom jelitowy. Kiszonki, pod warunkiem, że są niepasteryzowanie, mają dużo dobrych bakterii probiotycznych. Podobnie zresztą jak tempeh czy zupa miso, kombucza, kefir albo jogurty probiotyczne. Warto włączyć je do codziennej diety (zwłaszcza w trakcie oraz po przyjmowaniu antybiotyku). Możesz bezpiecznie jeść je w dowolnych ilościach na co dzień, chyba że jesteś np. w ciąży lub karmisz piersią. Pamiętaj jednak, że wszystko w rozsądnych ilościach. Wtedy część z tych produktów nie jest wskazanych i lepsze będą dla Ciebie suplementy diety w ciąży z probiotykami.
2. Tylko natura
Aby jak najlepiej zadbać o zdrowy mikrobiom jelitowy, w Twojej diecie powinny znaleźć się jak najbardziej naturalne składniki. Usuń z niej natomiast wszystkie przetworzone produkty, zwłaszcza te gotowe, jak sosy z dużą ilością soli i konserwantów. Im prostszy skład, tym lepiej dla Twoich jelit. Dlatego czytaj etykiety i jeśli widzisz, że produkt ma kilkanaście albo kilkadziesiąt składników wypisanych na etykiecie, lepiej od razu odłóż go na półkę. Unikaj zwłaszcza produktów o długich terminach przydatności do spożycia.
3. Minimum cukru
Warto ograniczyć albo wyeliminować go z diety z kilku powodów. Po pierwsze dlatego, że uzależnia mózg w podobny sposób co nikotyna. Po drugie sprzyja chorobom serca, cukrzycy i szybszemu starzeniu się skóry. Wywołuje w niej procesy glikacji, które powodują niszczenie włókien kolagenu i elastyny, odpowiadających za sprężystość skóry.
Cukier ma jeszcze jedną wadę - zmniejsza ilość dobrych bakterii w jelitach, a więc zakłóca mikrobiom jelitowy. Ten przetworzony, w formie słodkich kryształków, najlepiej całkowicie usunąć z menu. Ogranicz jednak też ten naturalny. Jeden owoc dziennie dostarczy Ci dużo witamin, trzy soki owocowe jednak lepiej już zastąpić warzywnymi. Mają tyle samo cennych składników, za to są pozbawione cukru.
4. Włącz do diety więcej bananów i cebuli
A to dlatego, że zawierają prebiotyki, którymi żywią się dobre bakterie w jelitach i które sprzyjają ich szybszemu rozmnażaniu. Dużo prebiotyków, zwłaszcza inuliny i oligosacharydów jest też w ziemniakach, miodzie, cykorii, szparagach, pomidorach, a także czosnku. Dlatego zadbaj, aby było ich jak najwięcej w codziennej diecie.