Reklama

Reklama

Dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii

Przyjmowanie antybiotyków może osłabić mikroflorę bakteryjną jelit. Sprawdź, jak temu zapobiec, stosując odpowiednią dietę.

Zastanawiasz się, dlaczego tak ważna jest zmiana diety przy kuracji antybiotykiem? Ponieważ leczenie nim może osłabiać mikroflorę jelitową. Dochodzi do zmniejszenia w niej ilości dobrych bakterii, których obecność może być ważna dla układu  pokarmowego i całego organizm. Budują one mikroflorę jelitową, która ma wpływ na nasz układ odpornościowy.

Reklama

Staje się on bardziej podatny na wszelkie infekcje. Nawet po zaledwie tygodniu przyjmowania antybiotyku mikroflora jelitowa może odbudowywać się przez kilka, a w skrajnych przypadkach kilkanaście miesięcy. Przy kuracji trwającej dłużej, może dojść do istotnego spadku ilości dobrych bakterii jelitowych. Możesz jednak zadbać o ich prawidłową ilość, włączając do diety potrawy zawierające probiotyki i prebiotyki. Potrafią one uzupełniać dobre bakterie w jelitach.

Wzmacniająca moc diety 

Kiszonki

Zdecydowanie powinna je zawierać każda dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii. W kiszonej kapuście, ogórkach, burakach w wyniku fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, czyli naturalne probiotyki, które mogą wzmacniać te znajdujące się w jelitach. Wybieraj jednak tylko niepasteryzowane kiszonki i najlepiej znajdujące się w roztworze soli, a nie occie.

Fermentowane przetwory soi

Naturalne probiotyki znajdują się w bardzo popularnym w Azji, zwłaszcza w Indonezji, tempeh, czyli prażonych nasionach soi oraz fermentowanej sojowej paście miso. 

Przetwory mleczne

W kefirze naturalnie znajdują się dobre bakterie probiotyczne z grup Lactobacillus i Bifidobacterium. Podobnie w jogurcie, ale nie każdym, bo w przeciwieństwie do kefiru, nie jest produktem fermentacji. Aby Twoja mikroflora jelitowa była mocniejsza, wybieraj takie jogurty, które mają żywe kultury bakterii w składzie.

Kombucha

Zwana inaczej grzybkiem herbacianym lub japońskim powstaje w wyniku fermentacji herbaty z żywymi kulturami bakterii. Jest uważana za jeden z najskuteczniejszych naturalnych probiotyków, ale tylko dla dorosłych. Nie powinno się jej podawać dzieciom.

Prebiotyki w Twojej diecie

Naturalne probiotyki przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku są niezwykle ważne. Aby jeszcze bardziej zminimalizować efekty jego negatywnego działania na układ pokarmowy i cały organizm, włącz do diety też potrawy z prebiotykami.

To bogate w błonnik składniki, które są pokarmem dla dobrych bakterii w jelitach i które sprzyjają ich namnażaniu się. Najbardziej znane prebiotyki to oligosacharydy, skrobia oporna, a także inulina. Gdzie je znaleźć? Bogatym źródłem fruktooligosacharydów są cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki, a także miód. Inulinę, tak jak fruktooligosacharydy, znajdziesz w bananach, pszenicy oraz cebuli, a dodatkowo również w cykorii, czosnku, topinamburze oraz pomidorach.

Skrobia oporna jest trochę trudniejsza do dołączenia do diety, bo jest głównie w schłodzonych ziemniakach, ryżu, makaronie oraz bananach, ale tylko tych niedojrzałych.

materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | dieta | antybiotyki | probiotyki | prebiotyki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje