Imbir leczy

Imbir, podobnie jak czosnek, pomoże przy przeziębieniu
Imbir, podobnie jak czosnek, pomoże przy przeziębieniu123RF/PICSEL
na surowo – kłącze obierz ze skórki i zetrzyj na tarce (wtedy uwalnia najwięcej czynnych składników). Dodawaj do potraw.sproszkowany – pół łyżeczki zaparzaj w filiżance gorącej wody i pij. Dodawaj do flaków, piernika, pieczonych jabłek, kawy.kandyzowany – obrane kłącze pokrój i gotuj w cukrze z dodatkiem niewielkiej ilości wody i odrobiny soli.W napojach – herbatce imbirowej (gotową saszetkę zalej wrzątkiem) oraz piwie imbirowym (z prawdziwym imbirem, a nie sztucznie aromatyzowane).w kapsułkach (można je kupić w aptece). Dawka 100–200 mg 3 razy dziennie.
Chwila dla Ciebie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?