Naturalny specyfik na przeziębienie
Z liści babki lancetowatej łatwo zrobisz naturalny, domowy środek, który pomoże w walce z przeziębieniem. Syrop można przygotować na dwa sposoby.
W pierwszym wariancie będziesz potrzebować ok. trzech szklanek świeżych, pozbawionych przebarwień liści babki lancetowatej i jedną niepełną szklankę płynnego miodu. Liście należy umyć, zblendować i odcisnąć z nich sok. Zieloną papkę łączy się z miodem i podgrzewa na niewielkim ogniu przez 10 minut, często mieszając i pilnując, by powstałego płynu nie doprowadzić do wrzenia. Tak powstały syrop przelej do przygotowanej wcześniej buteleczki lub słoiczka. Specyfik przechowuj w lodówce.
Jeśli nie masz miodu, możesz przygotować syrop z dodatkiem cukru. Mając ok. 100 g liści babki potrzebujesz 100 cukru i pół szklanki wody. Liście zblenduj i odciśnij nadmiar soku. Połącz je z wodą i cukrem. Gotuj całość przez kilka minut, mieszając składniki. Gotowy syrop wlej do buteleczki lub słoiczka.
Pamiętaj, aby po zakręceniu odwrócić słoik do góry dnem. Przywróć go do pierwotnej pozycji, gdy syrop wystygnie. Powinien trafić do lodówki dopiero wtedy, kiedy będzie całkowicie przestudzony.