Produkty, które wspomagają leczenie cukrzycy
Cukrzyca to jedna z najpoważniejszych i najpopularniejszych chorób XXI wieku. Na świecie choruje około 420 miliony osób, natomiast w Polsce około trzy miliony. Cukrzyca pojawia się wtedy, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny -hormonu regulującego poziom cukru we krwi. Niestety, liczba chorych na cukrzycę ciągle rośnie. Oprócz leczenia farmakologicznego, pomóc może odpowiednio dobrana dieta, a konkretnie wybrane produkty. Udowodniono, że wykazują one właściwości wspomagające leczenie cukrzycy i zapobiegają rozwojowi choroby. Oto one.
Jedzone przed każdym posiłkiem migdały pomagają regulować poziom cukru we krwi, a ponadto, lepiej trawią pokarm. Ich działanie potwierdzili naukowcy. W badaniach brały udział osoby chore na cukrzycę. Codziennie zjadały one garść migdałów przed posiłkiem. W efekcie okazało się, że poziom insuliny się zwiększył, a organizm lepiej radził sobie z chorobą.
Gryka, z której powstaje kasza gryczana pomaga organizmowi kontrolować poziom cukru we krwi. Potwierdziły to badania kanadyjskich naukowców z 2003 roku. Podawano wówczas regularnie szczurom chorującym na cukrzycę ekstrakty z nasion gryki. W konsekwencji poziom glukozy u zwierząt spadł o siedem procent. Obecnie na rynku znajdziemy różne rodzaje kaszy gryczanej, jednak przy cukrzycy najlepiej wybrać kaszę nieprażoną.
Fasola
Z kolei fasola pomaga w regulacji poziomu zarówno glukozy, jak i insuliny w organizmie. W efekcie może zapobiegać cukrzycy, jak i zmniejszać jej skutki. Ponadto, fasola obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi i usuwa wolne rodniki z organizmu. Najcenniejsze właściwości prozdrowotne posiada zdecydowanie fasola czerwona. Warto włączyć ją do diety, nawet gdy nie chorujemy na cukrzycę.
Również jedna z najbardziej aromatycznych przypraw i dodatków do ciast pomoże wspomóc leczenie cukrzycy, ale nie tylko. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne cynamon zaleca stosować się przy zapaleniu stawów, zakażeniach dróg moczowych czy próchnicy. Jeśli chodzi o tę pierwszą właściwość, cynamon reguluje poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie metabolizmu glukozy. Najlepiej dodawać go do codziennych posiłków i napojów.
Zielona herbata
Chorzy na cukrzycę zarówno typu pierwszego, jak i drugiego, powinni włączyć do diety również zieloną herbatę. Dlaczego? Udowodniono, że nie tylko zapobiega ona rozwojowi tej choroby, ale także wspomaga leczenie zaawansowanej cukrzycy. Wystarczy jedna filiżanka dziennie.