Reklama

Produkty, które wspomagają leczenie cukrzycy

Cukrzyca to jedna z najpoważniejszych i najpopularniejszych chorób XXI wieku. Na świecie choruje około 420 miliony osób, natomiast w Polsce około trzy miliony. Cukrzyca pojawia się wtedy, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny -hormonu regulującego poziom cukru we krwi. Niestety, liczba chorych na cukrzycę ciągle rośnie. Oprócz leczenia farmakologicznego, pomóc może odpowiednio dobrana dieta, a konkretnie wybrane produkty. Udowodniono, że wykazują one właściwości wspomagające leczenie cukrzycy i zapobiegają rozwojowi choroby. Oto one.

Migdały

Jedzone przed każdym posiłkiem migdały pomagają regulować poziom cukru we krwi, a ponadto, lepiej trawią pokarm. Ich działanie potwierdzili naukowcy. W badaniach brały udział osoby chore na cukrzycę. Codziennie zjadały one garść migdałów przed posiłkiem. W efekcie okazało się, że poziom insuliny się zwiększył, a organizm lepiej radził sobie z chorobą.

Kasza gryczana

Gryka, z której powstaje kasza gryczana pomaga organizmowi kontrolować poziom cukru we krwi. Potwierdziły to badania kanadyjskich naukowców z 2003 roku. Podawano wówczas regularnie szczurom chorującym na cukrzycę ekstrakty z nasion gryki. W konsekwencji poziom glukozy u zwierząt spadł o siedem procent. Obecnie na rynku znajdziemy różne rodzaje kaszy gryczanej, jednak przy cukrzycy najlepiej wybrać kaszę nieprażoną.

Reklama

Fasola

Z kolei fasola pomaga w regulacji poziomu zarówno glukozy, jak i insuliny w organizmie. W efekcie może zapobiegać cukrzycy, jak i zmniejszać jej skutki. Ponadto, fasola obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi i usuwa wolne rodniki z organizmu. Najcenniejsze właściwości prozdrowotne posiada zdecydowanie fasola czerwona. Warto włączyć ją do diety, nawet gdy nie chorujemy na cukrzycę.

Cynamon

Również jedna z najbardziej aromatycznych przypraw i dodatków do ciast pomoże wspomóc leczenie cukrzycy, ale nie tylko. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne cynamon zaleca stosować się przy zapaleniu stawów, zakażeniach dróg moczowych czy próchnicy. Jeśli chodzi o tę pierwszą właściwość, cynamon reguluje poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie metabolizmu glukozy. Najlepiej dodawać go do codziennych posiłków i napojów.

Zielona herbata

Chorzy na cukrzycę zarówno typu pierwszego, jak i drugiego, powinni włączyć do diety również zieloną herbatę. Dlaczego? Udowodniono, że nie tylko zapobiega ona rozwojowi tej choroby, ale także wspomaga leczenie zaawansowanej cukrzycy. Wystarczy jedna filiżanka dziennie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy