Reklama

Reklama

Sześć produktów bogatych w zdrowe tłuszcze

Oliwki

Reklama

Te niepozorne owoce nie tylko dodają wyrazistego smaku potrawom kuchni śródziemnomorskiej, ale także mają pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają trawienie, wzmacniają odporność, a do tego wspaniale wpływają na wygląd skóry z uwagi na obecność witamin z grupy B. 

Oliwki zawierają także jednonienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające za obniżanie poziomu szkodliwego cholesterolu. Sprawdzą się jako dodatek do makaronów, sałatek i sosów, a także samodzielna przekąska.

Awokado

O prozdrowotnych właściwościach awokado powiedziano już wiele. Ten pożywny owoc kryje w sobie w istocie mnóstwo witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. 

- Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że awokado ma również dużo błonnika i zawiera więcej potasu niż banany - wyjaśnia dietetyczka Kelli McGrane. 

- Jednym z moich ulubionych sposobów przyrządzania awokado jest starcie go na gładką masę wraz z ciecierzycą, sokiem z cytryny i odrobiną sera feta. Powstałą pastę można podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub grzanką. Idealny pomysł na szybki i zdrowy lunch - dodaje.

Kokos

- Kokos zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy, specjalny rodzaj tłuszczu, który organizm może wykorzystać do szybkiego zaopatrzenia w energię. Działa także przeciwzapalnie - wyjaśnia dietetyczka Monica Auslander Moreno. 

Zawarte w kokosie kwasy tłuszczowe mają szczególną właściwość - jako że przyspieszają przemianę materii, są korzystne dla osób odchudzających się. Miąższ kokosa możemy zjeść bezpośrednio po rozłupaniu orzecha lub na jego bazie przyrządzić słodkie i aromatyczne desery.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | tłuszcz | ryby | orzechy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje