Reklama

Reklama

Zdrowa marchew

Zalecana jest niemowlętom, które rozszerzają swą dietę, a także rekonwalescentom, którzy dobrej diety potrzebują. Dla osób, które chcą schudnąć, jest niezastąpioną przekąską. Zwykła marchew okazuję się mieć wyjątkowe właściwości.

Marchew najkorzystniej spożywać w postaci surowej, w surówkach, sałatkach, a także solo, jako przekąskę, która nie tylko dostarczy witamin i minerałów, ale dzięki błonnikowi utrwali uczucie sytości i zmniejszy ochotę na niezdrowe przekąski.

Przy biegunce u dzieci stosuje się zupę marchwiową. Pół kilograma oczyszczonej i pokrojonej marchwi gotujemy w litrze wody, aż będzie miękka. Dodajemy pół łyżeczki soli morskiej. Blendujemy i podajemy dziecku świeżą zupę w małych porcjach.

Warto zaznaczyć, że właściwości lecznicze zachowuje przez dobę od ugotowania.

Reklama

Zupa z marchwi jest wskazana dla niemowląt i dzieci chorych na białaczkę oraz cierpiących na choroby alergiczne przewodu pokarmowego. Zaleca się wówczas systematyczne jej podawanie: litr zupy codziennie przez trzy miesiące.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: marchew

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje