Reklama

Reklama

Dieta szczęścia, Tom Kerridge

Przed nami jesień, pora pełna smaków, czas powrotu do kuchni po lecie, ale i okres szarości za oknem… Czy nie pora na dietę, która dostarczy nam przyjemności i rozproszy mgły? Wydawnictwo Zwierciadło przygotowało na jesień polskie wydanie książki znanego szefa kuchni, Toma Kerridge’a pod tytułem "Dieta szczęścia". Czy może być coś lepszego, niż dieta, która dostarczy nam endorfin?

Najważniejszym pojęciem i kluczem do tej diety jest dopamina. To kluczowa substancja chemiczna, towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności naszego mózgu. Kiedy doświadczamy przyjemności, czy to z powodu jedzenia, śmiechu, seksu, alkoholu czy hazardu, w mózgu wytwarza się dopamina. Istnieją badania, które wskazują, że niski poziom dopaminy prowadzi do obniżenia motywacji, letargu i apatii, a nawet depresji.

Reklama

Dieta dopaminowa oparta jest o produkty, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Odchudzanie staje się po prostu... przyjemne.

Jej twórca, Tom Kerridge od wielu lat zmagał się ze zbędnymi kilogramami, ale kiedy wskazówka wagi przed 40. urodzinami pokazała 190 kg, autor postanowił rozprawić się z nadwagą. Jednocześnie wiedział, że osiągnie cel tylko wówczas, gdy uda się mu wprowadzić trwałe zmiany i jeśli zachowa to co, w jedzeniu ceni najbardziej: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje.

Tak narodziła się jego autorska dieta dopaminowa. A zapisem jej idei jest książka "Dieta szczęścia", zaś wykładnikiem - autorski program dla telewizji BBC Tom Kerridge: Lose Weight For Good. Nikt też nie ma wątpliwości, że to działa. Wizytówka to nowa sylwetka - Tom Kerridge stracił ponad 70 kg i utrzymuje tę wagę.

  Tom Kerridge - popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny. Pracował w wielu restauracjach, a w 2005 roku otworzył pub Hand & Flowers i ciągu roku zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin. W roku 2012 do pierwszej gwiazdki dołączyła druga. Jest gwiazdą wielu programów kulinarnych - w tym formatów autorskich. Autor popularnych w Wielkiej Brytanii książek.

Jak w każdym przypadku - nie należy wierzyć słowom. Zatem na próbę - jedna ze smacznych potraw przygotowywanych przez Toma Kerridge’a:

Zupa ze szpinaku, boczku i mięty

To intensywna, bogata i smaczna zupa. Zdrowo wygląda - bo taka jest - a smakuje luksusowo. Słony boczek dobrze się komponuje ze szpinakiem i świeżą miętą.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 500 g liści szpinaku, bez twardych łodyżek, albo młodego szpinaku
  • 50 g masła
  • 250 g pancetty albo boczku, bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 drobiowe kostki rosołowe
  • Duży pęczek mięty (ok. 25 g), bez twardych łodyżek, plus kilka gałązek do ozdoby
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • Świeżo starta gałka muszkatołowa
  • Sól morska i świeżo starty czarny pieprz
  • Oliwa extra virgin jako dodatek na koniec

                                    

Ilość węglowodanów: 10 g na osobę

Sposób przygotowania:

Napełnij dużą miskę lodowatą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Zblanszuj szpinak we wrzątku, tylko tyle, by zwiądł. Odsącz, przełóż do zimnej wody i dobrze odsącz. Odciśnij nadmiar wody na czystym ręczniku.

❷ Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pancettę i smaż do chrupkości. Wyjmij z garnka łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Odstaw.

❸ Dodaj cebulę do garnka i zeszklij na średnim ogniu, mieszając przez ok. 10-15 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i mieszaj przez minutę czy dwie. Wkrusz kostki rosołowe, wlej litr wody i zagotuj.

❹ Przełóż połowę szpinaku do blendera wraz z połową mięty i 50 g śmietany. Dodaj połowę bulionu z cebulą i zmiksuj na gładko.   

Data premiery książki: 27 września 2017.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje