Kuchnia

  • Kuchnia

    Kulebiak z kapustą

    Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko, łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól; do posmarowania ciasta: 1...

  • Reklama

  • Kuchnia

    Kapusta z grzybami

    80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki...

  • Kuchnia

    Kapusta z grochem

    500 g kwaszonej kapusty, 3-4 suszone grzybki, szklanka grochu, średnia cebula, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju słonecznikowego.

  • Kuchnia

    Wigilijna zupa rybna

    1,5 kg różnych ryb, szklanka oleju, 2 szklanki białego wina, włoszczyzna, 2 ząbki czosnku, cebula, pomidor, szczypta szafranu, 0,5 łyżeczki suszonego...

  • Kuchnia

    Barszcz wigilijny z uszkami

    4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.

  • Kuchnia

    Barszcz czerwony

    Kwas buraczany: 1 kg. buraków, kromka razowego chleba, 2 ząbki czosnku, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczka cukru. Barszcz:...

  • Kuchnia

    Uszka z grzybami

    Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól. Nadzienie: 10 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz.

  • Kuchnia

    Pierogi z kapustą

    Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Kuchnia

    Pierogi ruskie

    Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody,...

  • Kuchnia

    Śledzie na słodko

    1 kg śledzi, 4 cebule, szklanka oleju, 15 dkg koncentratu pomidorowego, 10 dkg rodzynków, 10 dkg suszony moreli, 2 łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego...

  • Kuchnia

    Śledzie musztardowe

    8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.

  • Kuchnia

    Śledzie marynowane z cytryną

    0,5 kg filetów śledziowych, 2 cytryny, sok z jednej cytryny, szklanka oliwy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, cebula.

  • Kuchnia

    Śledź ze słodką niespodzianką

    4 filety śledziowe, 2 łyżki rodzynek. Marynata: szklanka białego octu winnego, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, liść...

  • Kuchnia

    Zupa grzybowa z łazankami

    80 g suszonych grzybów (najlepiej borowików), 10 g mąki, jajo, sól, 0,5 średniego selera, pietruszka, marchewka, cebula, 10 ziaren pieprzu, łyżka soku z...

  • Kuchnia

    Szczupak z sosem chrzanowym

    1 szczupak, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 łyżki masła, łyżeczka mąki, sok z cytryny, 200 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier.