Reklama

Brytyjskie specjały z... kobry lub zebry

Kobra na ostro w sosie curry i nadziewana zebra - takie specjały serwuje restauracja "Spice Avenue", działająca w angielskim mieście Wolverhampton. Twórcą wszystkich przepisów jest jej właściciel. Mięso importuje z kilkunastu egzotycznych krajów.

Kobra na ostro w sosie curry i nadziewana zebra - takie specjały serwuje restauracja "Spice Avenue", działająca w angielskim mieście Wolverhampton. Twórcą wszystkich przepisów jest jej właściciel. Mięso importuje z kilkunastu egzotycznych krajów.

Juel Maya przyznaje, że goście odwiedzający jego restaurację źle reagują na nazwy potraw. Przepadają jednak za ich smakiem. Z jadłospisu, oprócz kobry na ostro, można wybrać dania z wielbłąda, bawołu, strusia i aligatora. Wszystkie w sosie curry.

Anglicy zazwyczaj nie lubią eksperymentować na własnych podniebieniach. Ich narodowym i raczej niewybrednym przysmakiem jest kawałek panierowanej ryby z frytkami, ale kuchnia indyjska z uwagi na kolonialną przeszłość Wielkiej Brytanii na dobre zadomowiła się w brytyjskich restauracjach.

Reklama

Dania serwowane w Wolverhampton kosztują około 35 funtów każde, a ich egzotyka jest raczej bezcenna. Jedynie zarzuty jakie stawiane są kucharzowi pochodzą od kolegów z kuchni. Żartobliwie oskarżają go o to, że zamienił restaurację w zoo.

RMF
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy