Reklama

EuroGastro Show - Święto Smakosza

W dniach 6 - 8 marca na terenie Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się EuroGastro Show - prawdziwe święto dla wszystkich smakoszy, znawców kuchni oraz wszystkich tych, którzy chcieliby zgłębić jej tajniki i zabłysnąć w towarzystwie.

W dniach 6 - 8 marca na terenie Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się EuroGastro Show - prawdziwe święto dla wszystkich smakoszy, znawców kuchni oraz wszystkich tych, którzy chcieliby zgłębić jej tajniki i zabłysnąć w towarzystwie.

W ramach Pokazu im. Andrzeja Białkowskiego - "Dania z dziczyzny", przez trzy dni zwiedzający będą mogli podglądać pracę mistrzów sztuki kucharskiej.

Korzystając z okazji, można będzie zadać gotującym pytania dotyczące sposobu przyrządzania naszych ulubionych potraw. Za 30 zł zakupimy też pokazowe danie z dziczyzny.

Równocześnie z pokazem kulinarnym odbywać się będą Mistrzostwa Baristów. Barista to wirtuoz kawowego smaku, człowiek profesjonalnie zajmujący się parzeniem kawy. Umiejętności parzenia doskonałej kawy nie można posiąść po jednorazowym szkoleniu. Barista doskonali tę sztukę praktycznie przez całe życie. Według znawców dobrym baristą może się stać ktoś, kto zrobił dziesiątki tysięcy filiżanek kawy.

Reklama

Mistrzostwa Baristów to zawody, w czasie których specjaliści w parzeniu kawy mają szansę porównać swoje umiejętności i sprawdzić, czy ich sposób na dobrą kawę jest w istocie najlepszy. Jury przyznaje uczestnikom punkty w każdej z czterech kategorii: smak, wygląd, technika i osobista prezentacja.

Tuż obok Pokazu im. A. Białkowskiego i Mistrzostw Baristów można będzie nabyć, podpisane przez autorów, książki: Pana Roberta Makłowicza oraz "Qchnia Artystyczna/Kuchnia Świata" Pani Marty Gessler i Pani Agnieszki Kręglickiej. Autorki, Pani M. Gessler i Pani A. Kręglicka zapraszają na spotkanie z czytelnikami - 8 marca, o godzinie 12.00, na terenie EuroGastro Show.

Przez wszystkie trzy dni prezentować się będzie Kurt Scheller ze swoją Akademią Gotowania.

EuroGastro Show towarzyszy VII Kompleksowi Międzynarodowych Targów Gastronomiczno - Hotelarskich, EuroGastro 2003. W trakcie targów można będzie obejrzeć ofertę wystawców z zakresu wyposażenia i zaopatrzenia zaplecza kuchennego, technologii przygotowywania potraw, aranżacji i wystroju wnętrz, środków czystości i systemów rezerwacji miejsc hotelowych. Nie zabraknie wystawców prezentujących propozycje z zakresu kompletnego wyposażenia barów począwszy od mebli, sprzętu i akcesoriów, skończywszy na napojach alkoholowych i bezalkoholowych oraz używkach. Przedstawiciele cateringu zaprezentują bogatą ofertę usług, począwszy od obsługi małych uroczystości dla klientów indywidualnych lub firm, po masowe imprezy plenerowe. Przedstawiciele branży cukierniczej "osłodzą" targi prezentując szeroki wachlarz produktów oraz możliwości ich wykorzystania. Na targach pojawi się także sejf otwierany za pomocą linii papilarnych - jest to europejska premiera tego produktu.

Targi to nie tylko forum wymiany myśli i ofert. Na ich terenie, siódmego marca (drugiego dnia) odbędzie się seminarium branżowe poświęcone zagadnieniu serwisu wina połączonemu z wprowadzeniem do teorii degustacji, organizatorem seminarium jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

8 marca zorganizowane zostaną II Otwarte Mistrzostwa Polski Barmanów w kategorii Free Style "Wyborowa Drinks Festiwal". Już po raz drugi będziemy mogli podziwiać umiejętności najlepszych polskich barmanów w komponowaniu wyśmienitych koktajli oraz ich akrobatyczne zdolności żonglowania butelkami.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: umiejętności | święto | show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy