Reklama

Odżywianie a mózg

Kobiety są dużo bardziej od mężczyzn narażone na ryzyko dolegliwości związanych z jedzeniem z powodu sposobu, w jaki mózg przetwarza informacje.

Kobiety są dużo bardziej od mężczyzn narażone na ryzyko dolegliwości związanych z jedzeniem z powodu sposobu, w jaki mózg przetwarza informacje.

Naukowcy odkryli, że mózg kobiety reaguje inaczej od męskiego na pewne słowa odwołujące się do wyglądu fizycznego.

Odkrycie to może wyjaśnić, dlaczego aż dziesięciokrotnie więcej kobiet niż mężczyzn zapada na anoreksję czy bulimię. Wyniki badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Hiroszimie, opublikowano w British Journal of Psychiatry.

Rozstrój na tle jedzenia to poważny problem m.in. w Wielkiej Brytanii - ocenia się, że przynajmniej 165 tys. ludzi (z czego 90 proc. stanowią kobiety) jest nim dotkniętych, a jeden z dziesięciu umrze na powikłania tym spowodowane.

Reklama

Zarówno anoreksja (chorobliwe głodzenie się), jak i bulimia (niekontrolowane napady objadania się i zwracania) kojarzone są z chorobami na tle psychicznym. Są przyczyną większej ilości przypadków śmierci wśród pacjentów leczonych psychiatrycznie, niż jakakolwiek inna choroba.

Ale do chwili obecnej nie znano przyczyny, dla której to kobiety padają ofiarą tych dolegliwości.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odżywianie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy