Pożywienie najlepszym źródłem minerałów
Minerały są obecne w każdej komórce ciała. Zarówno we krwi, jaki i w kościach, mięśniach czy płynach ustrojowych. Ich funkcje są tak liczne, że nie sposób wymienić ich wszystkich.
Ich liczba w organizmie przekracza 30, a do prawidłowego jego funkcjonowania niezbędnych jest 22. Niezwykle ważne, by dostarczać ich we właściwych proporcjach, gdyż nadmiar lub niedomiar jednego z nich może osłabiać czy wzmagać działanie innych. A to pierwszy krok do wywołania wielu dolegliwości.
Minerały dzielą się na makroelementy i mikroelementy. Przynależność danego minerału, do którejś z tych grup zależy od tego, w jakiej ilości występuje on w naszym organizmie.
Makroelementów stanowiących około 3,19 procent masy ciała jest siedem. Są to: wapń, fosfor, magnez, siarka, potas, sód i chlor. Występują w większych ilościach niż mikroelementy, więc zapotrzebowanie na nie jest także większe. Potas, sód i chlor to elektrolity, których najistotniejszym zadaniem jest regulacja gospodarki wodnej organizmu.
Mikroelementów jest dużo więcej, ale występują one w ilościach śladowych. Ich łączna waga nie przekracza 0,8 procent masy ciała. Najważniejsze z nich to: żelazo, miedź, cynk, fluor, krzem, selen, jod, mangan, kobalt, chrom, molibden, nikiel, bor i wanad. Poza nimi w organizmie znajduje się kilka innych pierwiastków, lecz ich rola nie została jeszcze do końca rozpoznana. Należą do nich: glin, ołów, rtęć, bar, brom, kadm, cynk, stront, srebro czy złoto.
Najlepszym, w pełni naturalnym źródłem pierwiastków jest pożywienie i właśnie w tej postaci są one najłatwiej przyswajalne. Pobieranie minerałów z pokarmu jest też najbezpieczniejsze - w ten sposób trudno bowiem przedawkować. Wystarczy więc zadbać o odpowiednio urozmaiconą dietę, by zapewnić sobie właściwą ilość makro i mikroelementów.
Po to, aby poznać dzienne dawki, działanie i źródła minerałów i w porę zidentyfikować niedobory warto zapoznać się z poniższą tabelą.