5 pomysłów na śledzie na Wigilię i nie tylko

Artykuł sponsorowany

Sałatka z marynowanego śledzia
Sałatka z marynowanego śledziamateriały promocyjne

Śledzie w oleju z cebulką - klasyka gatunku

  • 500 g filetów śledziowych (matiasy),
  • 2 duże cebule,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu winnego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki.
  3. Wymieszaj rybę z cebulą, olejem i octem.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Słodko-kwaśne śledzie po szwedzku

Szyba przekąska, kanapka ze śledziemmateriały promocyjne
  • 500 g filetów śledziowych (matiasy),
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 1/4 szklanki śliwek suszonych.
  1. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki.
  3. W garnku połącz ocet, wodę, cukier, gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Ostudź. Do marynaty dodaj cebulę, rodzynki i śliwki. Wymieszaj ze śledziami.
  5. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Śledzie po kaszubsku - regionalny przysmak

Food finger – roladka śledziowamateriały promocyjne
  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
  1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.
  2. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki.
  3. Wymieszaj śledzie z cebulą, czosnkiem, koncentratem, octem, olejem, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Kremowe śledzie w śmietanie

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 1 jabłko (np. szara reneta),
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie),
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Jabłko i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  2. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki.
  3. Wymieszaj śmietanę z jabłkiem, ogórkami i koperkiem.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodaj śledzie i delikatnie wymieszaj.
  6. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Pikantne śledzie w musztardzie

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 łyżki musztardy (np. sarepskiej, dijon),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki.
  3. Wymieszaj musztardę z miodem, octem, cebulą.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodaj śledzie i delikatnie wymieszaj.
  6. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?