Ekologiczna uprawa warzyw w ogrodzie – przyjemne i pożyteczne
Świadomość człowieka na tematy związane z ekologią z roku na rok jest coraz większa. Widać to praktycznie na każdym kroku, w tym na przydomowych ogródkach warzywnych, gdzie regularnie odchodzimy od metod uprawnych potencjalnie szkodliwych dla środowiska, czyli też nas samych. Dzięki temu jesteśmy w stanie zagwarantować sobie zdrową i pyszną żywność przy jednoczesnym nieobciążaniu planety. Samoczynnie więc nasuwają się pytania, jak tego dokonać.

Co istotne, ekologiczną uprawę warzyw w ogrodzie wbrew pozorom rozpocząć jest bardzo łatwo. Wcale nie potrzebujemy do tego olbrzymich inwestycji i diametralnych zmian w życiu codziennym - wręcz przeciwnie! W większości sprowadza się to do ułatwienia procesów uprawnych, pełnymi garściami korzystając ze sposobów oferowanych przez naturę. To tzw. permakultura, bez której nie będziemy mogli sobie wyobrazić ponownego funkcjonowania. Zacznijmy jednak od początku...
Warzywa w ogrodzie - od czego zacząć?
Własny ogródek warzywny to doskonały sposób na odstresowanie, odcięcie się od problemów w pracy poprzez skupienie na roślinach - samych w sobie pozytywnie wpływających na organizm.
Jednocześnie należy pamiętać, że ogród nie poradzi sobie bez opieki. Niektóre warzywa wymagają codziennego podlewania i pielenia grządek z chwastów, które w innym wypadku zduszą je i znacząco ograniczą plony. Co za tym idzie, aby założyć ogródek warzywny, w pierwszej kolejności wyznaczmy teren dla niego, odpowiadający zarówno naszym oczekiwaniom, jak i możliwościom. Rozpocznijmy od mniejszego poletka i sukcesywnie je powiększajmy, jeśli odczujemy taką potrzebę. Dlatego warto stosować obrzeże ogrodowe, np. do grządek podwyższanych, które swobodnie możemy przerabiać i rozszerzać.
Ogródek warzywny z prawdziwego zdarzenia
Dobrze prowadzony ogród pozwala siać i sadzić warzywa już wczesną wiosną, przedłużając sezon do późnej jesieni. Cel ten osiągniemy za sprawą gleby bogatej w wartościowe dla roślin składniki pokarmowe, ale też wilgotnej, kumulującej w sobie wodę, a nie tylko ją przepuszczającej.
Zarazem miejmy świadomość, że na naszej szerokości geograficznej niskie temperatury potrafią zaskoczyć ogrodników praktycznie do końca maja, kiedy już wypuszczają poszczególne warzywa, jak np. marchew, seler korzeniowy, ale i pomidory koktajlowe, ogórki.
Chcąc je skutecznie ochronić, niezbędna będzie szklarnia ogrodowa. Dostępne w różnych rozmiarach - od prostych, maleńkich folii, po pokaźnych rozmiarów konstrukcje poliwęglanowe - wzniosą ogród przydomowy na jeszcze wyższy poziom, pozwalając też hodować rośliny ozdobne i warzywa szczególnie wrażliwe.
Ekologiczne rozwiązania w ogrodzie warzywnym
Warzywa w ogrodzie wymagają nawozów - organicznych, jeśli zależy nam na prawdziwie ekologicznej uprawie. Co ważne, wiele z nich każdy ogrodnik może wyprodukować na własną rękę! Np. podczas pierwszego etapu wzrostu rośliny potrzebują azotu - w roli tej świetnie sprawdzą się pokrzywy zalane wodą i pozostawione na okres kilku dni. Z kolei w czasie kwitnienia niezbędny jest potas, który dostarczy np. żywokost (także zalany wodą, sfermentowany).
Jednak to nie tylko nawozy zielone sprawiają, że ogród staje się ekologiczny. Potrzebny do tego jest również kompostownik: nieoceniony w procesie przerabiania odpadów organicznych, ale też nawożeniu gleby w wartościowe składniki odżywcze. Z kolei do podlewania wykorzystujmy wodę opadową, zbieraną w zbiorniki na deszczówkę (podłączmy je do rynien). Rozprowadzać ją powinien jakościowy wąż ogrodowy, np. kroplujący.
Tak przygotowani, możemy rozpocząć zakładanie własnego ogrodu warzywnego.
Artykuł sponsorowany