Robię je zamiast klasycznych kiszonych i małosolnych. Mają więcej smaku
Klasyczne kiszone, małosolne, a może dla odmiany po cygańsku? Mowa oczywiście o ogórkach, które warto przygotować w domu, zamknąć w słoiku i zajadać się nimi, gdy tylko najdzie nas ochota. Dziś podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić smaczne i aromatyczne ogórki po cygańsku.

Do przygotowania ogórków po cygańsku, oprócz rzecz jasna samych ogórków, potrzebujemy kilka, podstawowych składników, które bez problemu dostaniemy w większości sklepów. Zatem do dzieła!
Ogórki po cygańsku - składniki
- 3 kg świeżych ogórków gruntowych,
- 5 dużych cebul,
- 4 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu,
- pół szklanki oleju,
- łyżka soli,
- czarny pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Ogórki po cygańsku - przepis
Ogórki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, następnie kroimy je w plastry. Cebulę kroimy w tzw. piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i zostawiamy na całą noc w chłodnym, zacienionym miejscu.
Nazajutrz pozbywamy się soku, który osadził się na dnie naczynia na skutek posolenia ogórków i cebuli. Do większego garnka wlewamy ocet, olej, passatę pomidorową, dodajemy cukier, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Gdy nasza zalewa się zagotuje, przelewamy ją do naczynia z ogórkami i cebulą. Całość delikatnie mieszamy.
Do czystych słoików dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, następnie przy użyciu łyżki aplikujemy ogórki z zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans. Gotowe ogórki po cygańsku przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.