Jak uprawiane jest ekologiczne żyto?

Artykuł sponsorowany

Interchemall Młyny Jelonki - mąka to nasza pasja a jakość to nasza tradycja
Interchemall Młyny Jelonki - mąka to nasza pasja a jakość to nasza tradycjamateriały promocyjne

Ekologiczna żywność z unijnym oznaczeniem - popularnym "Zielonym Listkiem", to synonim wysokiej jakości i gwarancji zdrowia oraz naturalności. Dotyczy to również ekologicznego żyta i produktów, które z niego powstają. Statystyczny konsument kojarzy ekologiczny produkt przede wszystkim z brakiem stosowania nawozów sztucznych. Jest to oczywiście prawa, ale za ekologiczną produkcja zboża kryje się zdecydowanie więcej. Uprawa ekologicznego zboża to przede wszystkim wiedza i wykorzystanie tego co oferuje natura. Bardzo istotny jest wybór odpowiedniego rodzaju gleby, głębokość zasiewu oraz stosowanie naturalnych metod ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. Równie istotne jest wykorzystywanie naturalnych nawozów takich jak obornik. Wykorzystywanie naturalnych nawozów musi być poprzedzone dokładną analizą gleby. Walka ze szkodnikami musi odbywać się przy udziale ich naturalnych wrogów, czyli innych owadów. Rolnik uprawiający ekologiczne żyto bardzo dużo czasu musi poświęcić na monitorowanie pola. Widać więc wyraźnie, że najważniejszym elementem jest czas. Natury nie da się przyspieszyć ani zastąpić. Jednak efekt jest nad wyraz pozytywny. Dlatego powinniśmy doceniać pracę rolników uprawiających ekologiczne żyto, ponieważ wysokiej jakości ekologiczne ziarno, to produkty które gwarantują niepowtarzalny smak, wartości odżywcze i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Mąka to nasza pasja
Mąka to nasza pasjamateriały promocyjne

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas