Od papierówek pieczenie szarlotek się zaczyna
Artykuł sponsorowany
Na szarlotkę najlepsze są odmiany jabłek, które mają kruchy miąższ i mało soku. Pierwsza w sezonie jest Papierówka i Early Geneva, potocznie nazywana czerwoną papierówką, a we wrześniu Antonówka. Później dojrzewają Złota i Szara Reneta, Boskoop i Ligol. Jabłka te ładnie się wysmażają, a miąższ nie ciemnieje.
Podstawą pysznej szarlotki są jabłka, które muszą być kruche, kwaśne i nie mogą szybko ciemnieć. Nikt nawet z małym doświadczeniem nie zdecyduje się na pieczenie tego ciasta z Cortlandami. Tu nie pomoże nawet obfite skropienie pokrojonych jabłek sokiem z cytryny. Po prostu Cortlandy się nie nadają i już!
Na szarlotkę najlepsze są odmiany jabłek, które mają kruchy miąższ i mało soku. Pierwsza w sezonie jest Papierówka i Early Geneva, potocznie nazywana czerwoną papierówką, a we wrześniu Antonówka. Później dojrzewają Złota i Szara Reneta, Boskoop i Ligol. Jabłka te ładnie się wysmażają, a miąższ nie ciemnieje.
Podstawą pysznej szarlotki są jabłka, które muszą być kruche, kwaśne i nie mogą szybko ciemnieć. Nikt nawet z małym doświadczeniem nie zdecyduje się na pieczenie tego ciasta z Cortlandami. Tu nie pomoże nawet obfite skropienie pokrojonych jabłek sokiem z cytryny. Po prostu Cortlandy się nie nadają i już!
Najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę
Najlepsze na szarlotkę są takie odmiany jabłek, z których można wysmażyć gęsty mus. To Papierówki, Antonówki, Złote i Szare Renety, Boskoopy i Ligole. Świetna jest też odmiana Early Geneva, która nazywana jest czerwoną papierówką. W smaku jest bardzo zbliżona, ale jaki ma przepiękny czerwony kolor i cudowny zapach!
Papierówki dojrzewają już pod koniec lipca, tak samo jak Early Geneva. Obie odmiany nadają się nie tylko na szarlotkę i kompot, ale też na przetwory. Mus wychodzi jasny, ma zdecydowany kwaśny smak i charakterystyczny aromat. We wrześniu przychodzi czas na Antonówki, które mają charakterystyczny aromat, idealnie komponujący się z cynamonem. Dużo później dojrzewają Złote i Szare Renety oraz Boskoopy. Wszystkie mają kruchy miąższ, który dobrze się rozpraża, a powstały mus jest bardzo gęsty. Złota Reneta, Boskoop i Ligol są odmianami wyjątkowo uniwersalnymi. Można je jeść na surowo i wykorzystać na szarlotkę, bo już szara reneta jest na tyle kwaśna, że nie każdemu odpowiada do bezpośredniej konsumpcji.
Zdrowsze wersje tradycyjnych szarlotek
Tradycyjną szarlotkę piecze się na mące pszennej krupczatce, cukrze pudrze i żółtkach. Można jednak wypróbować jej zdrowsze wersje, bo smaczne ciasto nie musi być bombą kaloryczną. - Piekę szarlotki na mące razowej lub bezglutenowej z dodatkiem brązowego cukru - mówi Maria Śmiechowska z Ograszki, powiat toruński, województwo kujawsko-pomorskie. - Dzięki temu są o wiele zdrowsze, a równie smaczne. W kuchni lubię sięgać po zdrowsze rozwiązania. Na szarlotki najlepsze są Szare Renety, a wcześniej Papierówki i Antonówki. Są kwaśne i ładnie się wysmażają.
Przepis na szarlotkę
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. Jabłka pokroić na mniejsze kawałki i dusić na patelni. Ciastem wykleić formę i wstawić do piekarnika na 15 minut. Zapiekać w temperaturze 180°C. W tym czasie zrobić kruszonkę. Roztopić masło w garnuszku z cukrem i wsypać płatki. Prażyć przez chwilę. Na zapieczony spód wyłożyć mus z jabłek posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 20 minut do ładnego zrumienienia kruszonki.
Przepis na szarloteczki
Wykonanie:
Jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do piernika. Wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą, masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku i po łyżce mąki i jogurtu. Foremki do zapiekania wyłożyć jabłkami, przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Można podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i z lodami waniliowymi.
Szarlotki w zdrowszej wersji są bardzo smaczne. Warto wypróbować te przepisy, by przekonać się, że takie ciasto idealnie nadaje się na słodki podwieczorek. Nie wolno zapominać, że ich podstawą są aromatyczne jabłka i to one grają w nich pierwsze skrzypce. Dlatego też ciasta nie może być zbyt dużo. Sprawdź najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę!