Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki

Miękkie, plastyczne ciasto, pełne smaku i aromatu. Nie da się go porównać z żadnym innym, a to za sprawą kilkutygodniowego "leżakowania". Już dziś zarób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw, a na święta wszyscy będą pytali o przepis na te najpyszniejsze tradycyjne pierniczki.

Ciasto na tradycyjne pierniczki warto zrobić już teraz, by równomiernie przeszło smakiem i zapachem przypraw
Ciasto na tradycyjne pierniczki warto zrobić już teraz, by równomiernie przeszło smakiem i zapachem przyprawCanvaProINTERIA.PL

Tradycyjne ciasto na pierniczki musi leżakować

Większość z nas wie, że najlepsze pierniki i pierniczki przed upieczeniem leżakują. Co to właściwie znaczy? To znaczy, że zarobione ciasto jest odłożone w suche i ciemne miejsce, przykryte bawełnianą ścierką, tak aby "oddychało". W tym czasie równomiernie przechodzi smakiem i zapachem korzennych przypraw, co jest bardzo ważne dla późniejszego smaku wypieku. Dodatkowo podczas leżakowania odparowuje z ciasta woda, co nadaje mu idealną konsystencję do późniejszego wałkowania i wycinania foremkami. Warto więc już teraz nastawić ciasto na świąteczne pierniczki, aby wzmocnić i polepszyć smak domowej roboty ciasteczek korzennych. Z pewnością wszyscy poczęstowani będą zachwyceni pełnią smaku i zapachu tak przygotowanych pierniczków. Jeśli macie wątpliwości czy ciasto się nie zepsuje, to nie ma powodów do obaw. O ile ciasto będzie miało dostęp do powietrza, miód i przyprawy korzenne, głównie goździki, dzięki swojemu działaniu bakteriobójczemu zahamują wszelkie procesy psucia się ciasta. To jak? Skusicie się na tradycyjne pierniczki?

Leżakujące pierniczki - przepis

To ostatni dzwonek by zagnieść ciasto
To ostatni dzwonek by zagnieść ciasto123RF/PICSEL

Składniki: 

  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg i 1 szklanka mąki
  • 3-4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

do smarowania pierników:

  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
Po upieczeniu warto udekorować pierniczki
Po upieczeniu warto udekorować pierniczki 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać przyprawy, wymieszać.
  2. Do misy miksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
  4. Ciasto kiedy leżakuje zmieni konsystencję na twardszą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. 
  5. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
  6. Piec pierniki w 170 stopniach przez ok. 10 minut.
  7. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki.
„Ewa gotuje”: Piernik bardzo puszystyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas