Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ciasto na tradycyjne pierniczki warto zrobić już teraz, by równomiernie przeszło smakiem i zapachem przypraw
Ciasto na tradycyjne pierniczki warto zrobić już teraz, by równomiernie przeszło smakiem i zapachem przyprawCanvaProINTERIA.PL

Tradycyjne ciasto na pierniczki musi leżakować

Leżakujące pierniczki - przepis

To ostatni dzwonek by zagnieść ciasto
To ostatni dzwonek by zagnieść ciasto123RF/PICSEL
  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg i 1 szklanka mąki
  • 3-4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
Po upieczeniu warto udekorować pierniczki
Po upieczeniu warto udekorować pierniczki 123RF/PICSEL
  1. Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać przyprawy, wymieszać.
  2. Do misy miksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
  4. Ciasto kiedy leżakuje zmieni konsystencję na twardszą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. 
  5. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
  6. Piec pierniki w 170 stopniach przez ok. 10 minut.
  7. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki.
„Ewa gotuje”: Piernik bardzo puszystyPolsatPolsat