Stare kontra nowe zasady żywienia. Sprawdź, czy dobrze się odżywiasz

Artykuł sponsorowany

W Polsce z roku na rok rośnie liczba osób, które chcą przestrzegać podstawowych zasad zbilansowanego odżywiania się i regularnie uprawiać sport.

KUPS

Jeśli Ty również należysz do tego grona, koniecznie zapoznaj się z nową wersją Piramidy Zdrowego Żywienia. Czym różni się od poprzedniej? Oto krótkie zestawienie najważniejszych punktów.

Nowa nazwa i nowa podstawa piramidy

Przede wszystkim zmieniła się nazwa. Piramida Zdrowego Żywienia została zastąpiona Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Ta, z pozoru mała różnica ma duże znaczenie w rozumieniu zasad zdrowego stylu życia. Co właściwie się zmieniło?

Na początku 2016 Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie roku opublikował nową piramidę, u której podstawy znalazła się aktywność fizyczna. Zmiana ta została spowodowana tym, że wielu Polaków prowadzi tzw. siedzący tryb życia, który prowadzi do otyłości i wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy, nadciśnienia i problemów z sercem.

KUPS

Warzywa i owoce jako najważniejszy składnik diety

Zaraz po aktywności fizycznej, na samym dole nowej piramidy znalazły się owoce i warzywa. Dietetycy zalecają ich spożywanie w stosunku 3:1, czyli na trzy porcje warzyw powinna przypadać jedna porcja owoców w ciągu dnia). Jest to znacząca różnica, ponieważ w nowej piramidzie warzywa i owoce zastąpiły produkty zbożowe, jako te które są najważniejszym elementem codziennej diety.  Najlepiej jeśli będą to produkty surowe lub przygotowane na parze. To właśnie w takiej postaci dostarczą nam niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dawki witamin i minerałów. Bogate w antyoksydanty i błonnik pokarmowy warzywa i owoce wzmacniają odporność, a także pomagają zapobiegać wielu chorobom przewlekłym.

Wszystkie spośród wymienionych składników znajdziemy również w sokach owocowych i warzywnych. Warto również pamiętać, że szklanką soku z kartonu możemy z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu porcji owoców i warzyw, które zaleca się spożywać w ciągu dnia (do soków owocowych nie dodaje się cukru, jedynym składnikiem nadającym słodki smak jest fruktoza - naturalnie zawarta w owocach). Jakie są zalety picia soków z kartonów? Codzienna dawka zdrowia w płynie może m.in.: pomóc w walce z nadwagą i otyłością; zmniejszyć ryzyka zachorowania na nowotwory; wspierać układ odpornościowy; poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci; wzmocnić odporność na stres. Soki w kartonach to również gwarancja świeżości (do środka nie przedostają się bakterie i zanieczyszczenia), a także możliwość zabierania ich wszędzie tam, gdzie chcesz. Porcję zdrowia zawsze możesz mieć pod ręką.

Do codziennego spożywania soków zachęca także KUPS, czyli Krajowa Unia Producentów Soków, odpowiedzialna za program "5 porcji warzyw, owoców lub soku".

KUPS

Zdeklasowane, ale ważne produkty pełnoziarniste i nabiał

Zaraz po warzywach i owocach, na kolejnym piętrze Piramidy znalazły się takie produkty jak: chleb, zboża, kasze i makarony. Przede wszystkim warto sięgać po produkty razowe i kasze. Eksperci zalecają również regularne spożywanie nabiału w postaci mleka, jaj i serów (minimum 2 szklanki mleka dziennie). Mleko i sery to przede wszystkim bogate źródło wapnia, który ma wpływ na układ kostny (pomaga zapobiegać złamaniom kości i osteoporozie). Żywność na bazie mleka zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów a także bierze udział w procesie podziału komórek. Jeśli należysz do osób cierpiących na nietolerancję laktozy, krowie mleko zastąp produktami roślinnymi, np. mlekiem sojowym.

Mniej mięsa, oleje i orzechy zamiast tłuszczów zwierzęcych

Zaktualizowana piramida żywienia to także ograniczenie ilości spożywanych mięs. Dietetycy rekomendują przede wszystkich chude mięso (indyk, kurczak). Raz w tygodniu możesz zamienić mięso na rośliny strączkowe. Dania przygotowane z fasoli, grochu, soczewicy lub soi będą zdecydowanie zdrowsze. Niezastąpionym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie, dlatego zaleca się ich spożywanie minimum dwa razy w ciągu tygodnia. Tłuszcze zwierzęce w codziennym przygotowaniu potraw warto zastąpić m.in. oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.

O czym jeszcze musisz wiedzieć? Alternatywą dla słodkich przekąsek mogą być owoce lub orzechy (np. włoskie, a także migdały, słonecznik). Jeśli nie przepadasz za owocami lub z jakichś powodów nie masz ich pod ręką, doskonałym pomysłem będzie szklanka soku z kartonu, który pokryje zapotrzebowanie na świeżą porcję zdrowia każdego dnia. Pij minimum 1,5 litra wody mineralnej i ogranicz sól. Dania przyprawiaj świeżymi lub suszonymi ziołami, które znacznie poprawiają smak potraw i są zdecydowanie zdrowsze od "gotowych" przypraw.

KUPS
materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas