Cenne jajko
Jajko, oprócz wielu cennych właściwości odżywczych, zawiera potrzebne naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, lipidy, witaminy z grupy B, ponadto: A, D, E, K. Warto włączyć je na stałe do jadłospisu całej rodziny pod warunkiem, że nikt nie jest uczulony na białko.
Jajka możemy spożywać na miękko, na twardo, dodawać do sałatek, lub zrobić z nich jajecznicę.
Podpowiadamy, jak zrobić taką, która będzie odpowiednia dla maluszka. Mogą ją spożywać nawet niemowlęta, które ukończyły 10 miesiąc życia.
Sposób ten mogą wykorzystać również osoby będące na diecie.
Na garnuszku z wrzątkiem stawiamy talerzyk lub miskę. Dajemy łyżeczkę masła i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wbijamy surowe jajko (koniecznie przed rozbiciem sparzymy skorupki). Roztrzepujemy, by powstała jednolita konsystencja. Mieszamy dopóki się nie zetnie.
Starszakowi możemy do takiej jajecznicy dodać drobno posiekany szczypiorek, albo pietruszkę.