Reklama

Co zrobić by nie przytyć od owoców i warzyw

Spożywanie większej ilości warzyw i owoców nie powoduje tycia, żeby jednak schudnąć należy zrezygnować z innych potraw - pisze "American Journal of Clinical Nutrition".

Specjaliści zalecają, by jeść jak najwięcej warzyw i owoców, najlepiej pięć razy dziennie. Niektóre osoby obawiają się jednak, że będą przez to spożywać więcej cukru, który w sporych ilościach występuje w wielu owocach.

Zwiększenie spożycia warzyw i owoców nie powoduje tycia



Kathryn Kaiser z University of Alabama (USA) zapewnia, że nie ma takich obaw. Zwiększenie spożycia warzyw i owoców nie powoduje tycia. Specjalista powołuje się na metaanalizę badań, którymi objęto 1200 osób. Nie zauważono w nich, żeby osoby, które jedzą więcej tych produktów, zaczęły tyć.

- Samo zwiększenie spożycia warzyw i owoców nie pomaga w odchudzaniu. To znaczy, nie wystarczy jedynie częściej po nie sięgać, licząc na to, że przy okazji nieco schudniemy. Nie ma takiej zależności. Możemy schudnąć jedynie wtedy, gdy wraz z większym spożyciem warzyw i owoców będziemy jeść mniej innych produktów - twierdzi uczestniczący w badaniach David Allison z University of Alabama. - Decydujące znacznie ma bowiem liczba spożywanych codziennie kalorii - przypomina.

Jego zdaniem słuszne są kampanie namawiające ludzi do większego spożywania warzyw i owoców, jednak na ogół zapomina się w nich wspomnieć o tym, że należy zadbać również o kaloryczność potraw, jeżeli chcemy się również odchudzić.

Reklama


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy