Reklama

Dobre dla dziecka, dobre dla rodzica

Korzeń pietruszki odtruwa organizm, jej natka jest bogata w żelazo, co przeciwdziała anemii.

Ugotowana pietruszka może być ciekawym urozmaiceniem zupek dziecka i nadać im, niczym przyprawa, bogatszy smak. Zaletą natki z kolei jest, obok wymienionego żelaza, bogactwo witaminy C i kwasu foliowego. Dodawana do posiłków, zwiększa ich wartość odżywczą i smak. Korzeń i natkę można podawać już po 5. miesiącu.

Brokuły

Delikatne w smaku i lekkostrawne. Ponadto bardzo rzadko uczulają. Można też ich różyczki ugotować na parze i dać dziecku do rączki do samodzielnego jedzenia. 

Zawierają więcej podnoszącej odporność witaminy C niż pomarańcze, a pod względem zawartości beta-karotenu znajdują się na wysokiej, piątej pozycji. Malcowi warto podawać gotowe zupki z dodatkiem tego warzywa. 

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pietruszka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy