Jeżyny - naturalnie dla zdrowia
Zapewne nie bez powodu pojawiają się u schyłku wakacji. Przełom sierpnia i września jest dla naszego organizmu bardzo wymagającym czasem. Skrzętnie kolekcjonujemy piękne letnie wspomnienia i jednocześnie "szykujemy tornister". Nie mówimy tu tylko o uczniach, bo wrzesień wiąże się z większą ilością obowiązków nawet u osób nie posiadających dzieci. Czas zakończyć letnie rozprężenie i wracać do rzeczywistości. Jeżynowa porcja witamin i minerałów pomoże nam wzmocnić system immunologiczny i uodpornić organizm - na zmiany, stres i jesienne wirusy.
Medycyna ludowa najczęściej wykorzystywała sok z tych "czarnych malin" przy infekcjach, przeziębieniach i dla poprawy ogólnej kondycji ciała właśnie na progu jesieni.
Równie chętnie korzystano z liści jeżyn. Ich napar skutecznie hamuje biegunki. Świeże owoce wręcz przeciwnie - z uwagi na wysoką zawartość błonnika sprzyjają pracy przewodu pokarmowego i perystaltyce jelit. Mogą być skutecznym antidotum na zaparcia.
To że błonnik sprzyja jelitom jest dla nas oczywiste. Jego obecność ogranicza również wchłanianie tłuszczów, co w sposób pośredni wspiera serce i cały układ krążenia. Korzystny wpływ na pracę serca - najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele, jak i na system odpornościowy będzie miała zawarta w jeżynach witamina C. Porcja około 300 mg owoców pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Na pewno nie jest to ilość owocu rekomendowana osobom ze skłonnością do biegunek - umiar i świadomość własnego ciała zawsze są najlepszymi kryteriami wyboru.
Silny argument za spożywaniem jeżyn, to obecna w nich witamina K. Jedna z tych, którą ludzki organizm może syntetyzować sam w jelitach. Jednak zewnętrzne źródła zawsze będą potrzebne.
Witamina K sprzyja zarówno prawidłowej krzepliwości krwi, jak i dobrej kondycji zębów i kości. Jej niedobory są niestety powszechne, głównie z uwagi na zaburzenie flory bakteryjnej jelit. Skutkiem zbyt niskiego poziomu witaminy K w ludzkim ciele jest obniżenie gęstości kości, a tym samym większe prawdopodobieństwo ich złamań.
Jeżyny pomogą wzmocnić układ kostny działając aż z trzech kierunków. Pierwszy to wspomniana witamina K, a dwa kolejne to wysoka podaż magnezu i wapnia - warunkujących prawidłowe tworzenie masy kostnej. Osoby z osteoporozą, genetycznie nią obciążone oraz dzieci, to grupy, które po jeżyny powinny sięgać jak najczęściej.
Zawarta w jeżynach witamina E i wspomniana już witamina C to zdrowsze, silniejsze oczy i mniejsze ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Owoce jeżyny mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane przez diabetyków. Są przyjazne dla kobiet. Obecne w jeżynach fitoestrogeny łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
Z uwagi na bogactwo antyoksydantów jeżyny są uznanym produktem w profilaktyce chorób nowotworowych. Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania to jeden z kluczowych czynników warunkujących stan naszego organizmu. Warto dokonywać świadomych wyborów. Codzienne decyzje determinują jakość naszego życia.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie