Kruchy placek z galaretką
Dziś polecamy pyszny placek z galaretką
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru+ 6 łyżek
- jajko
- opakowanie cukru waniliowego
- 500 g śmietany kremówki
- 400 g truskawek
- galaretka truskawkowa
- sok z 1/2 cytryny
1. Mąkę, masło, cukier puder, jajko, cukier waniliowy siekamy, a następnie krótko wyrabiamy,aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Ciastem wykładamy prostokątną blachę,łącznie z brzegami. W spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 25 minut w 180ºC.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na połówki i skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i dwie łyżki soku cytrynowego.
4. Na ostudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę. Na niej, dość ścisło, układamy połówki truskawek. Całość zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.