Marynowane steki z karkówki
Dziecko
Sezon grillowy w pełni, polecamy zatem marynowane steki z karkówki.
- sól, pieprz
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 cebula
- 4 steki z karkówki
- 250 g cukinii
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 ml sosu salsa
- 2 pomidory
- 1 gałązka świeżej szałwii
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 6 łyżek oleju
- 400 g kolby kukurydzy
Zioła umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Steki piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut, warzywa ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Na sos: obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów usunąć nasiona, a miąższ drobno pokroić. Salsę połączyć z pokrojoną cebulą i pomidorami i podawać do mięsa i warzyw.