Menu dla skóry
Czym karmić skórę zimą? Nie chodzi tu tylko o kosmetyki, które załagodzą skutki mrozu, ale również o produkty spożywcze, które odżywią naszą skórę. Specjalista do spraw żywienia, Ian Marber, zdradza, które produkty powinny znaleźć się w zimowej diecie.
Zimą problem suchej skóry jest powszechny, dlatego też warto ją odżywiać w sposób właściwy, a odpowiednia dieta może być w tym równie pomocna i efektywna jak dobrze dobrane kosmetyki, podkreśla specjalista do spraw odżywiania Ian Marber.
- Dieta bogata w wartościowe tłuszcze sprzyja nawilżeniu skóry. Warto sięgać po produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, są to ryby, do diety należy włączyć również orzechy, nasiona, jajka. Wzbogacając swoją dietę m.in. o te produkty, już po kilku tygodniach powinniśmy zauważyć różnicę - wyjaśnia Ian Marber.
Specjalista proponuje posiłek, na który składać się będą pieczone warzywa polane dressingiem na bazie oleju z orzecha włoskiego. Do tego można dodać porcję pieczonej ryby.
- Biotyna to kolejny składnik, który przynosi ukojenie suchej skórze. Znajdziemy ją m.in. w sałacie rzymskiej, orzeszkach ziemnych, słodkich ziemniakach, żółtkach jaj, szpinaku, marchwi i pomidorach. Objawami niedoboru biotyny są zmiany skórne - wysypki, stany zapalne, a także wypadanie włosów - wyjaśnia Marber.
W zimowej diecie nie może również zabraknąć produktów bogatych w siarkę i witaminę C. Dlatego też codzienne menu warto wzbogacić o chrzan, kapustę, kalafior, awokado, brokuły, selery, kukurydza, groch, fasolę, sałatę, majeranek, cebulę, gruszki, ziemniaki, rzodkiewkę i pomidory.