Ostra potrawka meksykańska
To danie z kuchni meksykańskiej polecamy rodzicom. Dzieci nie powinny jeść tak mocno doprawionych potraw. Danie podawaj bardzo gorące z podgrzaną tortillą (można je dostać w większości sklepów spożywczych).
- 1 puszka tuńczyka
- 4 duże ziemniaki
- 3 pomidory
- 30 dag fasolki szparagowej
- 1 papryczka chili
- 1 szklanka oliwek
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, kumin
1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Ziemniaki obrać, fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w niewielkie kawałki, dorzucić na patelnię, podsmażyć podlać szklanką wrzątku, przykryć i dusić do miękkości warzyw.
2. Papryczkę chili posiekać. Pomidory pokroić na cząstki. Dodać na patelnię, dusić dalej. Fasolę i tuńczyka osączyć, oliwki poprzekrawać na połówki, dodać na patelnię i dusić jeszcze 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem.