Probiotyki kontra uczulenie
Alergia pokarmowa u niemowląt często zmienia się później w poważniejsze choroby alergiczne. Jak tego uniknąć? Odpowiada nasz ekspert.
Badania wykazały, że uczulonych może być do 20 procent polskich niemowląt i aż 45 procent 6-7-latków. Przyczyną takiego skoku liczby chorych jest to, że alergia pokarmowa, która może pojawić się już w 1. roku życia (np. pod postacią atopowego zapalenia skóry), często pozostaje nie rozpoznana i nie leczona. A przez to przybiera poważniejsze objawy, jak np. alergiczne zapalenie błony śluzowej (czyli katar sienny) czy astma oskrzelowa. Na najczęstsze pytania na temat chorób alergicznych odpowiada prof. dr hab. Bożena Cukrowska z Centrum Zdrowia Dziecka.
To nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na substancje (alergeny) normalnie występujące w środowisku.
Pierwsze objawy alergii pokarmowej mogą pojawić się nawet już u kilkumiesięcznych niemowląt. Najważniejszym alergenem jest wtedy mleko krowie, ale często uczulają też jaja kurze, soja, pszenica, ryby.
Zaczerwienione policzki, sucha skóra, sapka, kolka, wzdęty brzuszek, biegunka to pierwsze objawy, które wskazują na uczulenie u najmniejszych dzieci...
Te symptomy zaobserwowane przez rodziców, odgrywają największą rolę w wykryciu alergii, gdyż badania krwi czy testy skórne wykonane przed 6.-7. rokiem życia mogą nie wykazać choroby alergicznej, choć malec na nią cierpi.
Alergia jest chorobą dziedziczną. Geny wpływają na jej rozwój w ok. 60 proc. Ogromną rolę odgrywa jednak także ,,zachodni styl życia", czyli przestrzeganie surowych zasad higieny oraz częste przyjmowanie antybiotyków. Naukowcy przypisują coraz większe znaczenie także zmianom mikroflory jelitowej, koniecznej do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego. Według badaczy ograniczony kontakt dzieci z bakteriami, skutkuje właśnie niedoborem niektórych bakterii jelitowych i w konsekwencji - alergiami.
Dzieciom, u których pojawiły się objawy alergii pokarmowej, warto podawać probiotyki o potwierdzonym badaniami klinicznymi działaniu antyalergicznym.
To ważne zwłaszcza w okresie kształtowania się mikroflory jelitowej, czyli w pierwszych 2 latach życia, kiedy układ odpornościowy "uczy się" tolerancji na większość alergenów. Maluch powinien je zażywać codziennie przez minimum 3 miesiące.