Rozszerzamy dietę malucha
Półroczny maluch oprócz mleka zaczyna poznawać nowe smaki. Ponieważ nawet tak mały człowiek ma swoje upodobania, nie wszystkie z nich musi od razu zaakceptować i polubić.
Nie powinniśmy się zrażać tym, że kolejna próba rozszerzenia diety kończy się porażką. Ważne, aby nowe produkty wprowadzać do jadłospisu dziecka w odpowiednim momencie, nie narażając go tym samym na dolegliwości.
Wszystkie nowe potrawy wprowadzamy stopniowo i małymi porcjami (począwszy od 1 - 2 łyżeczek). Odstawiamy natychmiast, gdy tylko zauważymy jakieś objawy alergii pokarmowej (np. wysypka, biegunka). Jeśli maluch w danej chwili nie ma akurat ochoty na nowy smak, to lepiej odczekać kilka dni, niż wmuszać mu coś na siłę. Dzieciom karmionym piersiom wszelkie nowinki wprowadzamy do jadłospisu później niż maluchom karmionym sztucznie. Najwcześniej oprócz mleka maluch dostaje owoce i warzywa (w postaci soczków, papek, zupek), później mięso (najpierw roztarte na miazgę, potem posiekane, w postaci pulpecików), kleik ryżowy i kukurydziany. Pierwszą zupkę maluch zjada zwykle w wieku ok. 6 miesięcy. Są to zazwyczaj ugotowane i przetarte ziemniaki, marchewka (przewaga), pietruszka i seler. Później zupkę zagęszczamy mięsem, ryżem lub kaszką kukurydzianą, żółtkiem, dodajemy odrobinę masła, doprawiamy zieloną pietruszką lub koperkiem, nie solimy. Do 9. miesiąca stosujemy dietę bezglutenową. Roczne dziecko może właściwie jeść już wszystko z wyjątkiem smażonych mięs, pikantnych dań, słonych, ciężkostrawnych konserw, tłustych ryb i kiełbas, orzechów. Oczywiście unikamy też półproduktów takich jak zupki z torebki, gotowe pizze do ogrzania, gdyż zawierają one dużo środków konserwujących. Po ukończeniu 12. miesiąca zamiast papki możemy dziecku podawać potrawy nie rozdrobnione. Gdy skończy 1,5 roku może już być odżywiane zgodnie z lekkostrawną dietą przeznaczoną dla dorosłych.
Co i kiedy
Od czwartego miesiąca: jabłka (w postaci soku)
Od piątego miesiąca: jabłko utarte, zupka z marchwi, ziemniaków i pietruszki (jeśli dziecko jest karmione piersią, to zupkę wprowadzamy mu najwcześniej w szóstym miesiącu), dynia, jagody (owoce w postaci soku, kompotu lub kisielu),
Od szóstego miesiąca: agrest, porzeczki, indyk, królik, kurczak, chuda cielęcina (mięso gotujemy i rozcieramy na miazgę, jako dodatek do zupy)
Od siódmego miesiąca: gruszki, szpinak, seler, por, pomidory (w postaci zupy lub papki), żółtko jaja, które możemy dodawać do zupy (co drugi dzień, na przemian z mięsem)
Od ósmego miesiąca: żurawiny, morele, wiśnie, czereśnie (owoce podajemy bez skórki i bez pestek), buraczki, zielony groszek, wołowina
Od dziewiątego miesiąca: banany, maliny, winogrona, cebula, brokuły, cukinia, pieczywo, bezglutenowe biszkopty, chrupki kukurydziane, pulpeciki mięsne
Od dziesiątego miesiąca: ryby (w przypadku alergii - dopiero od 2. roku życia), herbatnik, czosnek (w zupie)
Od jedenastego miesiąca: schab pieczony (duszony), chuda szynka, kiełbasa, całe jajko (ugotowane lub w postaci jajecznicy na parze), jogurt, twarożek, kefir, płatki kukurydziane (np. z mlekiem), kakao, śliwki
Od dwunastego miesiąca: pomarańcze, mandarynki, świeży ogórek, żółty ser
W drugim roku życia: kalafior, kapusta, sałata, kalarepa, bakłażan, rzepa, fasola i groch (o ile nie wywołują wzdęć), surowe pomidory, rzodkiewki, cykoria, soja, papryka, kiwi, truskawki, daktyle, musli, budyń, kisiel, galaretka, ryż, makaron, herbata, kawa zbożowa, pasztet, szaszłyki z grilla, miód, lody, z przypraw - bazylia, tymianek, oregano,
Od trzeciego roku życia: mleko krowie, orzechy, czekolada, chrzan, rzepa
Powyżej 3 lat: margaryna