Beza kokosowa

Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny.

Składniki na 12 porcji:

  • 8 białek
  • 40 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 50 dag jagód
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 50 dag śmietany kremówki

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj kokos.

2. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj dwa duże okręgi. Każde z nich posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Uformuj wyższe brzegi. Blaty bezowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz przez godzinę. Wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (ok. 3 godz.)

3. Jagody opłucz, wysusz na ściereczce. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Bezy przełóż bitą śmietaną oraz jagodami. Udekoruj, np. listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje