Reklama

Reklama

Ciasto marchwiowe ze śliwką kalifornijską

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki pokrój na drobne kawałki.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 marchewki
  • 10 śliwek kalifornijskich

Przygotowanie:
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem ubijaj jajka z cukrem przez 3 minuty. Do jajek dodaj olej i zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj do masy jajeczno-cukrowej. Miksuj przez około minutę, do połączenia składników.
Do masy dodaj marchewki i śliwki kalifornijskie. Ponownie zmiksuj do połączenia składników przez minutę. Gotową masę wlej do keksówki. Wstaw do piekarnika. Piecz do zezłocenia ok. 45 minut. Jeśli po tym czasie patyczek włożony w ciasto pozostaje mokry, piecz kolejne 10 minut i po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem jeszcze raz. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Pozwalamy mu delikatnie ostygnąć w blaszce przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na blacie. 

Reklama

Przepis przygotowany we współpracy z autorką bloga Crust and Dust (blog kulinarny roku 2012).

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy