Reklama

Reklama

Placek migdałowy

Poziomki i maliny opłucz, dobrze osusz.

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 6 łyżek gazowanej lemoniady
  • 30 dag poziomek
  • 20 dag malin
  • cukier puder

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Poziomki i maliny opłucz, dobrze osusz. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa zrobi się puszysta i jasnokremowa, domieszaj pojedynczo dodawane jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mielonymi migdałami. Porcjami wsyp do ranej masy. Dolej lemoniadę, wymieszaj mikserem.

2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy wyłożonej pergaminem. Owoce równomiernie rozłóż na cieście. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje