Reklama

Reklama

Słoneczny sorbet

Ananasy umyj i odetnij liście.

Składniki na 2-4 porcje:

  • 2 małe dojrzałe świeże ananasy
  • 2-3 dojrzałe brzoskwinie
  • 3/4 szkl. niegazowanej wody mineralnej
  • 1/2 szkl. brązowego cukru

Reklama

Dekoracja:

  • maliny
  • listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania:


1. Ananasy umyj, odetnij liście. Odkrój górną część (w 2/3 wysokości owocu), ostrym nożykiem lub specjalną łyżeczką do wydrążania grejpfrutów wytnij cały miąższ, nie nacinając skórki. Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i wypestkuj. Przygotowany miąższ owoców potnij na małe kawałki

2. Wodę podgrzej, rozpuść w niej cukier, wrzuć pokrojone owoce. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest za mało słodka, dodaj odrobinę miodu. Jeśli cukru jest zbyt dużo, wciśnij parę kropli soku z limonki lub cytryny.

3. Masę owocową przełóż do plastikowego naczynia i włóż do zamrażarki. Gdy zacznie zamarzać, ponownie zmiksuj. Po godzinie znów zmiksuj i powtórz po kolejnej godzinie. Zostaw do całkowitego zamrożenia. Sorbet wyjmij na 10 minut przed podaniem. Łyżką do lodów nakładaj kulki do miseczek z ananasa. Sorbet udekoruj malinami i melisą.

Czas przygotowania: 280 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje