Jak świętowały gwiazdy?

Karp smażony i w galarecie, barszcz, uszka, pierogi z kapustą, bigos, śledzie - te potrawy królowały na świątecznych stołach polskich gwiazd. Izabela Trojanowska, Marcin Daniec, Andrzej Krzywy i Radek Liszewski świętowali rodzinnie i tradycyjnie.

Marcin Daniec
Marcin DaniecMWMediaMWMedia

Kapusta z grzybami, karp i śledzie pod pierzynką to ulubione świąteczne potrawy Izabeli Trojanowskiej. Aktorka i piosenkarka przepada też za kutią. - U nas w rodzinie to tradycja: mak, ziarna pszenicy w miodzie z bakaliami. I nie może tej potrawy zabraknąć na święta - powiedziała Trojanowska.

Dla Marcina Dańca święta to karp smażony i w galarecie, barszcz grzybowy i pierogi z kapustą. - Karpia jem tylko raz do roku, właśnie na święta, do tego przygotowanego przez moją teściową - wyznał satyryk.

Tradycyjnie święta spędzał też Radek Liszewski, lider grupy Weekend. - 12 potraw, m.in. grzybowa, śledzik, karp - wylicza Liszewski. Dodatkowy świąteczny smakołyk związany jest z regionem, z którego pochodzi muzyk. To "łamańce", jakie przygotowywał na święta jego dziadek. - Piekł ciasto w kaflowym piekarniku, potem łamało się je i zalewało miodem i makiem - wspominał w rozmowie lider Weekendu.

Ryby w galarecie, uszka, pierogi z grzybami i kapustą, barszcz czerwony i zupa grzybowa znalazły się na świątecznym stole Andrzeja Krzywego, lidera zespołu De Mono. Na deser - kompot ze śliwek.

Oni wzięli ślub w 2015 roku!INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas