Ewa Wachowicz wie, jak się ochłodzić. Patenty restauratorki na gorące dni

Upały nie odpuszczają w związku z czym wiele z nas szuka sposobu, żeby chociaż trochę ochłodzić się podczas letnich dni. Jak się okazuje z pomocą przychodzi sama Ewa Wachowicz, która na swoim Instagramie zdradziła po co sięga, kiedy chce się czegoś napić i trochę się orzeźwić. Co poleca ekspertka kulinarna?

Ewa Wachowicz zdradziła co pić podczas upałów, żeby się ochłodzić
Ewa Wachowicz zdradziła co pić podczas upałów, żeby się ochłodzićWOJCIECH MATUSIK / POLSKAPRESS/Polska Press/East NewsEast News

Ewa Wachowicz to znana restauratorka i ekspertka kulinarna, która często porównywana jest do Magdy Gessler. Obecnie prowadzi swoją restaurację w Krakowie, a na antenie Polsatu można oglądać ją w programie "Ewa gotuje". Z kolei na Instagramie chętnie dzieli się z obserwującymi przepisami oraz swoim życiem prywatnym.

Ewa Wachowicz i jej sposób na upały

Z okazji wakacji restauratorka publikuje na swoim profilu posty związane ze spędzaniem wolnego czasu. Ostatnio chwaliła się swoim obserwatorom, że spędza wolne popołudnia na aktywnym wypoczynku na przejażdżkach rowerowych, a teraz zdradziła, czym gasi pragnienie, gdy letnia temperatura jej za bardzo doskwierać.

Upalnie, leniwie pozdrawiam! U mnie po litrach wody z miętą i cytryną wskoczyło podwójne espresso na lodzie. Jak radzicie sobie z upałem?

- napisała pod postem ekspertka kulinarna i tym samym podzieliła się sekretem na to, jak przetrwać największy skwar i pozostać nawodnionym. Choć mogłoby się wydawać, że restauratorka zaproponuje wyszukane napoje, to okazało się, że - jak zwykle - najlepiej sięgać po sprawdzone klasyki.

Alternatywna dla espresso na lodzie. Przepisy

Jeśli ktoś chciałby przełamać smak tradycyjnego espresso na lodzie, który nie wszystkim podchodzi do gustu, mamy dwie propozycje, które idealnie sprawdzą się podczas upalnych dni. Mowa tu o dwóch odmianach wspominanego napoju, czyli espresso tonic i orange espresso.

Espresso
Espresso123RF/PICSEL

Espresso tonic to napój, który łączy intensywny smak espresso z orzeźwiającą goryczką toniku. Jest to idealny wybór na gorące dni, kiedy potrzebujemy kofeinowego pobudzenia w lekko odświeżającej formie.

Przepis na espresso tonic: 

Składniki:

  • 1 porcja espresso (około 30-40 ml) 
  • 100-150 ml toniku 
  • lód 
  • plasterek cytryny lub limonki (opcjonalnie) 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Zaparz porcję espresso i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Napełnij szklankę lodem do około 3/4 wysokości. 
  3. Wlej tonik do szklanki z lodem. 
  4. Powoli dodaj ostudzone espresso na wierzch toniku, tworząc efekt warstwowy. 
  5. Udekoruj plasterkiem cytryny lub limonki, jeśli chcesz. 

Z kolei orange espresso to połączenie bogatego smaku kawy z akcentem soku pomarańczowego. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych napojów kawowych, szczególnie latem.

Przepis na orange espresso: 

Składniki: 

  • 1 porcja espresso (około 30-40 ml) 
  • 100 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego (lub wysokiej jakości soku z kartonu) 
  • lód 
  • plasterek pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie) 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Zaparz porcję espresso i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Napełnij szklankę lodem. 
  3. Wlej świeży sok pomarańczowy do szklanki. 
  4. Powoli dodaj ostudzone espresso na wierzch soku, tworząc efekt warstwowy. 
  5. Udekoruj plasterkiem pomarańczy na brzegu szklanki. 
Tomasz Schuchardt o rodzinnej miejscowości: Miałem jakiś kompleks pochodzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas