Pomysł na niecodzienny obiad

Materiał promocyjny

Wracamy z wakacji i zachwyceni smakami, które poznaliśmy za granicą, próbujemy je odtwarzać we własnej kuchni. Chętnie eksperymentujemy, sięgamy po mniej znane składniki. Jednocześnie zależy nam na tym, by sięgać po wysokiej jakości zdrowe produkty. W końcu, chcemy utrzymać wakacyjną formę, na którą tak długo pracowaliśmy, a także po prostu, dobre samopoczucie! Przedstawiamy zatem pomysł na niecodzienny obiad inspirowany wakacjami: kurczak po tajsku – danie, które zadowoli każde podniebienie i wprowadzi do naszej kuchni nietuzinkowe smaki.

Kurczaka curry po tajsku podajemy z ryżem jaśminowym
Kurczaka curry po tajsku podajemy z ryżem jaśminowym123RF/PICSEL

Przepis na kurczaka po tajsku

Tajska kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Aromatyczna, pikantna, sycąca - kochamy ją za feerię smaków, które oferuje nam w każdym kęsie. W dodatku wcale nie jest trudna! Przedstawiamy przepis na kurczaka curry z ryżem.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • ½ papryczki chilli
  • 1 marchewka
  • 150 g świeżego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego lub arachidowego)
  • Sok z 1 limonki
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Ryż jaśminowy do podania

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w paski. Myjemy warzywa, papryki kroimy na cienkie paski, marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce.

Następnie w woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, imbir i czerwoną pastę curry, smażymy jeszcze minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie wrzucamy paski kurczaka i smażymy, mieszając, aż mięso stanie się lekko złociste. W końcu dodajemy paprykę, chili (bez pestek), świeży groszek i marchewkę, smażymy jeszcze przez około 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące.

Teraz pora na duszenie. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sos rybny i cukier trzcinowy. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a kurczak będzie miękki.

Na koniec dodajemy sok z limonki. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym, posypane świeżą kolendrą.

Alternatywa dla gotowania

Żabka oferuje szeroki wybór posiłków marek własnych, w tym dania obiadowe Szamamm
Żabka oferuje szeroki wybór posiłków marek własnych, w tym dania obiadowe Szamammmateriały promocyjne

Nie zawsze jednak mamy czas na gotowanie, ale zawsze chcemy jeść zdrowo i smacznie. Nie oznacza to konieczności pójścia do drogiej restauracji. W takich sytuacjach świetnym rozwiązaniem są gotowe dania, które wystarczy podgrzać. Żabka oferuje szeroki wybór posiłków marek własnych, w tym dania obiadowe Szamamm. Przykładem może być filet z kurczaka z warzywami i pureé ziemniaczano-marchewkowym - smaczne, sycące i bogate w wartości odżywcze.

Dla wielu osób posiłki "smaczne i zdrowe" są synonimem domowego gotowania, ale zapominamy, że ich przygotowanie jest często czasochłonne, z kolei korzystanie z restauracji, przyzakładowych barków, kantyn lub cateringu może dla wielu być wyzwaniem finansowym
mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny, doradca ds. dobrego żywienia Grupy Żabka

- W sieci sklepów Żabka znajdziemy gotowe rozwiązania posiłków przeznaczonych na różne okazje żywieniowe tj. śniadanie, obiad, lunch, przekąskę czy kolację. To posiłki w przystępnej cenie, a wybierając te oznaczone dodatkowo zieloną etykietą "Porcja DobreGO!", mamy pewność, że to posiłek pełnowartościowy - dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny, doradca ds. dobrego żywienia Grupy Żabka.

Jak Żabka ułatwia klientom prowadzenie zdrowego trybu życia? Między innymi promując produkty, które uzyskały ocenę A, B lub C według Nutri-Score A, B lub C. Sieć handlowa stawia także na promocję produktów z tzw. czystą etykietą. Tyczy się to nie tylko artykułów pochodzenia roślinnego, ale też tych, w których zastosowano oświadczenia żywieniowe i zdrowotne zgodnie z przepisami unijnymi. Program "Porcja DobreGO!" Grupy Żabka to przykład tego, jak można dać klientom możliwość podejmowania świadomych decyzji żywieniowych.

Sklepy Żabka odwiedza codziennie około 3 milionów klientów. Wielu z nich uważa, że zdrowe jedzenie jest czasochłonne i skomplikowane. Program "Porcja DobreGO!" zmienia tę perspektywę, oferując łatwo dostępne, gotowe dania. Jak wynika z badania Grupy Żabka, 70 proc. dorosłych Polaków regularnie sięga po gotowe posiłki, a Żabka umożliwia im nabywanie wartościowych produktów spożywczych, które są smaczne i zdrowe. Program promuje zbilansowane posiłki, które wystarczy podgrzać, a specjalne oznaczenia na produktach ułatwiają dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych. Specjalne oznaczenie "Porcja DobreGO!" znajdziemy na produktach Szamamm, Haps, Dobra Karma czy Tomcio Paluch dostępnych w sklepach Żabka.

Eksperymentowanie w kuchni i poszukiwanie nowych smaków to świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Kurczak po tajsku jest doskonałą propozycją na niecodzienny obiad, który zadowoli każde podniebienie. Warto jednak pamiętać, że nawet gdy brakuje czasu na gotowanie, można sięgnąć po zdrowe i gotowe dania. A te dostępne są w okolicy - w każdej Żabce. Dzięki takim rozwiązaniom, zdrowe odżywianie staje się łatwiejsze i dostępne dla każdego.

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas