Dzikie kaczki w winogronach

Wykwintna propozycja.

Składniki:

- 2 dzikie kaczki,
- sól, biały pieprz,
- 2 cebule,
- pół pęczka pietruszki,
- gałązka świeżego tymianku,
- listek laurowy,
- 0,25 l. wytrawnego wina czerwonego,
- 0,25 l bulionu,
- po 125 g zielonych i czarnych winogron,
- 100 g śmietany,
- 20 g mąki,
- 4 łyżki masła

Przygotowanie:

Kaczki natrzeć solą i pieprzem i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Do kaczek dodać cebulę, zioła i listek laurowy. Dolać wino i bulion. Kaczki wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 1 godz. i 15 minut. Winogrona umyć, poprzekrawać, wyciągnąć pestki. Kaczki wyjąć, powstały sos przecedzić przez sito i uzupełnić wodą tak, aby uzyskać 0,25 l płynu. Śmietanę zmieszać z mąką i wmieszać do gotującego się sosu. Jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Masło stopić, dodać winogrona i krótko przesmażyć cały czas mieszając. Kaczki i winogrona wyłożyć na półmisek. Podawać z sosem.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 2230 kJ/533 kcal

Dowiedz się więcej na temat: winogrono | winogrona | kaczki | dziczyzna | kaczka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje