Reklama

Reklama

Gęś nadziewana ziemniakami

Tradycyjny przepis.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • Sól
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3  cebule
  • 50 g masła
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Biały pieprz
  • 1 jabłko
  • 1 gęś
  • 1,2 kg pora
  • 100 g  orzechy włoskich
  • 5 łyżek śmietany

Reklama

Przygotowanie:

Na nadzienie: ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować 8 minut w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną natkę. Ziemniaki odcedzić i również dodać na patelnię, przesmażyć. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Gęś natrzeć solą i pieprzem, napełnić nadzieniem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.

Gęś ułożyć (grzbietem do góry) na blasze i piec w 200 st. C przez 3,5 godz.

Po 20-30 minutach wlać 0,25 l wody. Po 1,5 h obrócić gęś i zmniejszyć temp. Do 175 st. C .

Pory pokroić w krążki i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć. Pory wraz posiekanymi orzechami przesmażyć na maśle. Sos spod gęsi zlać, przecedzić, w razie potrzeby dolać wody. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z porami i sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje