Reklama

Reklama

Gulasz z dziczyzny w sosie jałowcowo-śmietanowym

Z jesiennego menu.

Składniki:

- 1 duża cebula,
- łyżka owoców jałowca,
- 800 g dziczyzny,
- 2 łyżki sklarowanego masła,
- 1 listek laurowy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki mąki,
- 0,25 l czerwonego wina,
- 2 małe jabłka,
- łyżka suszonego lub świeżego majeranku,
- 250 śmietany

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę pokroić w cienkie cząstki. Owoce jałowca rozgnieść. Masło rozgrzać w rondlu, mocno obsmażyć pokrojone w kawałki mięso. Dodać cebulę, jałowiec i listek laurowy, przesmażyć wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Wlać wino i 0,5 litra wody. Gotować godzinę. Jabłka pokroić, wyciąć gniazda nasienne, razem ze śmietaną dodać do gulaszu. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, gotować jeszcze 20 minut. Podawać z zieloną sałatą i kluskami (np. pyzami lub kluskami śląskimi).
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 3100 kJ/740 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dziczyzna | gulasz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje