Ciasto francuskie w roli głównej. Propozycje na słodkie podjadanie i wytrawną przekąskę

Jakie pyszności można przygotować z ciasta francuskiego?
Jakie pyszności można przygotować z ciasta francuskiego?123RF/PICSEL

Pizzerinki ze szparagami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mozzarelli light
  • 500 g szparagów
  • 10 sztuk czarnych lub zielonych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 wyłowionych z zalewy kostek sera feta
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na pół i wrzucamy do miski. Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Mozarellę odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W ten sposób nie puści wody w piekarniku. Kolejno kroimy ją na cienkie plasterki.
  3. Suszone pomidory kroimy w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a rozwinięte ciasto francuskie na osiem równych kwadratów.
  4. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterki mozzarelli, suszone pomidory i kilka połówek szparagów. Boki wszystkich kwadratów zaginamy do środka i umieszczamy na nich kilka plasterków oliwek.
  5. Wierzch każdej mini pizzerinki posypujemy pokruszoną kostką sera feta. Tak przygotowane danie pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  6. Gotowe pizzerinki z ciasta francuskiego ze szparagami podajemy na ciepło. Smacznego!

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką

Jak przygotować smakowity warkocz z ciasta francuskiego?
Jak przygotować smakowity warkocz z ciasta francuskiego?123RF/PICSEL
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 45 g szynki
  • 20 g posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek śmietany 18%
  1. Umytą i osuszoną pietruszkę drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy do niej śmietanę oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
  2. Podane składniki doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Powstałą masę wykładamy na rozwinięty arkusz ciasta francuskiego.
  3. Na wierzchu masy pietruszkowo-śmietanowej umieszczamy plastry szynki i zwijamy ciasto  w rulon. Tak przygotowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciasto nacinamy nożem lub nożyczkami pod kątem co 2 cm. Kawałki odchylamy naprzemiennie w lewą i prawą stronę.
  5. Warkocz z ciasta francuskiego umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut. Gotowe danie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Smacznego!

Cynamonki z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ szklanki posiekanych orzechów
  1. Ciasto francuskie rozwijamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. W miseczce łączymy ze sobą brązowy cukier i cynamon, a masło roztapiamy w garnuszku.
  2. Całą powierzchnię ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie obficie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
  3. Na tym etapie wnętrze możemy obsypać także drobno posiekanymi orzechami włoskimi. W kolejnym kroku zwijamy ciasto w rolkę, wzdłuż dłuższego boku.
  4. Tak powstałą rolkę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
  5. Cynamonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-12 minut. W tym czasie nabiorą złocistego koloru i staną się puszyste.
  6. Upieczone cynamonki z ciasta francuskiego wyciągamy na blat i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciastka możemy dodatkowo polać odrobiną domowego lukru. Smacznego!

Ciastka francuskie z nadzieniem truskawkowo-brzoskwiniowym

Ciastka francuskie z nadzieniem owocowym to pyszna przekąska
Ciastka francuskie z nadzieniem owocowym to pyszna przekąska123RF/PICSEL
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g świeżych truskawek
  • 100 g przecieru brzoskwiniowego
  • 30 g cukru białego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  1. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na patelnię i dodajemy cukier oraz przecier brzoskwiniowy.
  2. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie zgęstnieje, ściągamy garnek z palnika i odstawiamy na bok do nabrania temperatury pokojowej.
  3. Rozwijamy płat ciasta francuskiego i tniemy na kilka równych kwadratów. Na połowę każdego wykładamy porcję nadzienia i składamy na pół, dociskając brzegi widelcem.
  4. Na wierzchu każdego ciastka robimy kilka nacięć nożem. W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą jajko i mleko, a następnie smarujemy mieszanką ciastka.
  5. Ciastka francuskie z owocami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut lub do nabrania złotego koloru.
  6. Gotowy deser podajemy na ciepło z odrobiną cukru pudru lub polewą czekoladową. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat