Reklama

Reklama

Medaliony z sarny w sosie z dzikiej róży

Wyjątkowy smak.

Składniki na 4 porcje:

- 600 g combru sarniego bez kości,
- 6 plastrów bekonu,
- 20 g sklarowanego masła,
- sól, pieprz,
- 250 mi zredukowanego bulionu z dziczyzny,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki konfitury z dzikiej róży,
- 6 gałązek tymianku,
- 20 g masła

Przygotowanie:

Comber pociąć na 12 jednakowych medalionów. Plastry bekonu poprzecinać i każdy z medalionów owinąć bekonem jak taśmą, spiąć wykałaczkami. Masło rozgrzać na patelni i smażyć medaliony po 8-10 minut, obracając. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody. Zredukowany bulion wlać do tłuszczu pozostałego na patelni i zagotować. Dodać konfiturę z róży i rozrobioną mąkę. Dodać posiekany tymianek, sól i pieprz i gotować ok. 10 minut. Można podawać z kopytkami, kluskami śląskimi lub bawarskimi kluseczkami ziemniaczanymi (Schupfnudeln) oraz czerwoną kapustą.

Reklama

Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 3440 kJ/822 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dziczyzna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje