Reklama

Reklama

10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku

Homar banh-mi, toast Kaya, kudłate ciasto, kakigori... Tak wiele jest przepisów i dziwnych potraw, które podsycają naszą ciekawość. Zwłaszcza, że ich zdjęcia zyskują na Instagramie wielką popularność. ""Vogue" zapowiada nadchodzące trendy jedzeniowe.

"Kudłate" ciasto

Najbardziej zdumiewającą propozycją kulinarną jest Shag Cake, przepis spopularyzowany przez kalifornijską kucharkę i projektantkę Alanę Jones-Mann. Dosłownie tłumaczy się nazwę jako "długowłosy tort", który przywołuje na myśl kolorowe lata 70., a wygląda, jakby miał kolorową czuprynę... Obecne na Instagramie "kudłate" ciasto podbija Internet i rozpala ciekawość.

Tost Kaya

Reklama

Stworzony w Singapurze i Malezji, gdzie jest popularny, tost Kaya stał się podstawowym trendem kulinarnym w San Francisco - podawany jest np. w kawiarni Breadbelly. Jego główne składniki to mleko kokosowe i pandan, tropikalna roślina, znana ze swojej zdolności do barwienia żywności, coraz częściej obecna w kuchni europejskiej.

Jeżowiec

Odkrycie gastronomiczne tego roku, które zostanie z nami na dłużej i trend z kręgu owoców morza. Jeżowiec marynowany w żółtkach jaj lub z jęczmiennym miso to hit sezonu. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje