10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku
Homar banh-mi, toast Kaya, kudłate ciasto, kakigori... Tak wiele jest przepisów i dziwnych potraw, które podsycają naszą ciekawość. Zwłaszcza, że ich zdjęcia zyskują na Instagramie wielką popularność. ""Vogue" zapowiada nadchodzące trendy jedzeniowe.
"Kudłate" ciasto
Najbardziej zdumiewającą propozycją kulinarną jest Shag Cake, przepis spopularyzowany przez kalifornijską kucharkę i projektantkę Alanę Jones-Mann. Dosłownie tłumaczy się nazwę jako "długowłosy tort", który przywołuje na myśl kolorowe lata 70., a wygląda, jakby miał kolorową czuprynę... Obecne na Instagramie "kudłate" ciasto podbija Internet i rozpala ciekawość.
Tost Kaya
Stworzony w Singapurze i Malezji, gdzie jest popularny, tost Kaya stał się podstawowym trendem kulinarnym w San Francisco - podawany jest np. w kawiarni Breadbelly. Jego główne składniki to mleko kokosowe i pandan, tropikalna roślina, znana ze swojej zdolności do barwienia żywności, coraz częściej obecna w kuchni europejskiej.
Jeżowiec
Odkrycie gastronomiczne tego roku, które zostanie z nami na dłużej i trend z kręgu owoców morza. Jeżowiec marynowany w żółtkach jaj lub z jęczmiennym miso to hit sezonu.
Śliwka japońska umeboshi
To superfood rodem z Japonii. Umeboshi to odmiana śliwki fermentowanej z liśćmi shiso. Doceniana za swoje walory zdrowotne - jest bogatym źródłem żelaza i wapnia oraz eliminuje toksyny. Ten owoc to obowiązkowy dodatek do wegańskich przepisów. Można jeść ją w sałatce, w zupie, przygotowywać z niej konfitury.
Tarta - rzeźba
Francuska szefowa kuchni Amandine Chaignot zaprezentowała na swoim koncie zachwycającą śliwkowa tartę, Cukierniczą rzeźbę trzeba spróbować w 2019 r., ponieważ ma jeszcze jeden walor - ciasto z papai!
Kakigori
Pochodzący z Japonii, gdzie jest gwiazdą ulicznego jedzenia, kakigori powoli trafia do Europy. Pokruszony lód, prawie śnieg, jest tradycyjnie podawany z syropem z zielonej herbaty, sezamem lub czerwoną fasolą - w Europie zastępuje go sorbet z ananasa lub mango.
Homar banh-mi
Złota bułka nadziewana homarem, odkryta dla świata w Lukshon, modnej knajpce w Los Angeles, gdzie szef kuchni Sang Yoon łączy azjatyckie i amerykańskie smaki.
Kanapka z jajkiem
Amerykańska przekąska-fetysz, kanapka z jajkiem. Wypełniona jajkiem na miękko lub smażonym jajkiem. Chleb zazwyczaj przyprawia się pietruszką lub szczypiorkiem, aby uzyskać więcej smaku. W Marxito, szef kuchni Thierry Marx serwuje go nawet z naleśnikiem gryczanym, kiełkami szpinaku i serem cheddar.
Tiramisu matcha
Serwowane w Apollo Bar, prowadzonym przez Frederikę Bille Brahe w Kopenhadze, tiramisu matcha prawdopodobnie stanie się niedługo klasycznym ciastem.
Fioletowy słodki ziemniak
Pochodzący z Peru, ale i znany z Okinawy, fioletowy ziemniak - nieco mniejszy niż klasyczny ziemniak - zaliczany jest do produktów zdrowej żywności. Fioletowy kolor i jego właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że jest to idealny składnik potraw, które zaimponują gościom: Jest gotowany w panierowanych krokietach, tiramisu, a nawet w chlebie. W Los Angeles, w dzielnicy Santa Monica, szef kuchni Shunji Nakao robi z fioletowych ziemniaków lody, które już są bardzo modne.